Wednesday, 22 March 2006

ALI PARLIMEN ISLAM HADHARI YANG BENGONG


MELAKA 22 MAC : Akibat ajaran Islam Hadhari yang tidak mengajar pengikutnya halal dan haram maka mereka semakin sesat dan tidak boleh memikirkan yang mana baik dan yang mana buruk.

Malah dalam konteks aurat yang sudah jelas hukumnya tidak diendahkan oleh Islam Hadhari termasuklah Imam Besar Islam Hadhari As-Sheikh Al-Badawi. Lihat sahaja orang yang terdekat dengan beliau pun tidak menutup aurat.Begitu juga dengan pemimpin tertinggi Wanita Umno sampai sekarang pun masih bangga menggayakan pelbagai fesyen rambut dan juga menayangkan leher dan dadanya yang bidang.

Hari ini di Parlimen seorang pengikut Islam Hadhari bernama Wan Adnan Wan Mamat yang mewakili kawasan Indera Mahkota, Pahang mendedahkan betapa terpesong Islam Hadhari dalam bab aurat.

Wan Adnan memberitahu Dewan Rakyat bahawa anaknya yang menuntut di Sekolah Kebangsaan Methodist di Kuantan, telah menjadi mangsa diskriminasi kerana enggan memakai tudung.

Beliau mendakwa bahawa guru-guru anaknya menukarkan kelas anaknya kerana memakai tudung, bukan atas dasar akademik.

Inilah bengongnya penganut ajaran Islam Hadhari, kalau benar begitu sepatutnya beliau berterima kasih kerana guru itu mengajar anaknya supaya taat kepada hukum Allah, setelah Wan Adnan sendiri gagal mendidik anaknya.

Dakwaan beliau yang anaknya ditukarkan kelas sebab memakai tudung perlu dibuktikan dahulu. Jangan membuat tuduhan membuta tuli.

Mungkin juga anak beliau yang mendakwa demikian untuk mengelakkan diri dari dimarahinya akibat diturunkan kelas.

Samalah juga dengan kes tudung pelajar Sekolah Menengah Telok Sentang di Temerloh dahulu. Cerita sebenarnya berbeza dengan yang dimuatkan dalam akhbar.

Ketika menjawab soalan Wan Adnan, Timbalan Menteri Pelajaran, Noh Omar berkata, pihak sekolah tidak boleh memaksa mana-mana pelajarnya memakai tudung.

"Tudung bukan merupakan uniform yang wajib. Kita galakkan pelajar Islam memakai tudung tetapi tidak ada sesiapa boleh paksa pelajar pakai tudung," katanya.

Sepatutnya perkara ini tidak dipersoalkan lagi kalau betul Islam Hadhari itu bertepatan dengan Islam sebenar. Sudah menjadi kewajipan pihak kerajaan yang sepatutnya mewajibkan pelajar perempuan Islam memakai tudung kerana ianya adalah suruhan Allah.

Tetapi oleh kerana Islam Hadhari itu sudah jauh terpesong dari ajaran Islam maka pelajar yang memakai tudung atau memakai serban pula yang dipandang serong sepertimana kes 3 orang pelajar Sekolah Kebangsaan Serting Tengah yang dibuang sekolah.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59