Wednesday, 22 March 2006

AL-BADAWI SILAP PERCATURAN LANTIK EFFENDY NORWAWI. DPP BUKIT KATIL DESAK EFFENDY LETAK JAWATAN


BUKIT KATIL 22 MAC : Kelemahan dan kebangangan Perdana Menteri Islam Hadhari Abdullah Ahmad Badawi sekali lagi terbukti dan terserlah apabila Menteri 'recycle' yang beliau lantik Datuk Effendi Norwawi mungkin akan dibicarakan atas dakwaan menghina mahkamah kerana didakwa gagal mematuhi perjanjian penyelesaian perceraian mereka.

Mahkamah Tinggi Syariah akan memutuskan pada 26 April ini permohonan bekas isteri Menteri di Jabatan Perdana Menteri untuk mendapatkan kebenaran menfailkan permohonan
Hakim Mohamad Shakir Abdul Hamid menetapkan tarikh tersebut selepas menasihatkan peguam syarie Mohd Rafie Mohd Shafie yang bekas isteri Effendi – Farida Effendi – supaya menfailkan dokumen tambahan berkaitan permohonannya tersebut.

Katanya, pihak mahkamah akan meneliti permohonan dan jika berpuashati, akan mengeluarkan notis mengarahkan Effendi supaya hadir di mahkamah.

Mahkamah juga dimaklumkan bahawa Effendi telah mendapatkan perkhidmatan peguam syarie Mohamad Burok untuk mewakilinya dalam kes tersebut.

Jika mahkamah mendapatinya bersalah, Effendi boleh dikenakan hukuman penjara kerana menghina mahkamah.

Farida, 55, yang nama sebenarnya Zariah Hashim, kelihatan tenang ketika duduk di sebelah peguamnya sepanjang prosiding tersebut.

Penyelesaian perceraian

Bercakap kepada pemberita di luar mahkamah, Mohd Rafie berkata pelanggannya terpaksa mengambil tindakan tersebut kerana Effendi gagal mematuhi perjanjian penyelesaian perceraian mereka yang bertarikh 28 Januari 2005.

Katanya, Effendi gagal mematuhi sebahagian besar syarat perjanjian penyelesaian tersebut.

“Kami mahu beliau memberi penjelasan mengapa beliau tidak mematuhinya dan jika penjelasannya itu tidak memuaskan, kami mahu beliau dipenjara,” katanya.

Menurutnya, perjanjian tersebut merupakan sebahagian daripada perintah mahkamah bertarikh 21 Jun 2005 yang bukan sahaja membenarkan Effendi melafazkan talak atas persetujuan bersama, tetapi juga terikat dengan perjanjian penyelesaian perceraian tersebut.

Ditanya mengenai jumlah nilai harta yang terbabit dalam perjanjian tersebut, Mohd Rafie enggan mendedahkan tetapi membayangkan ianya membabitkan berjuta-juta ringgit.

Dalam permohonan itu – malaysiakini memperolehi salinannya – Effendi didakwa dengan sengaja tidak mematuhi syarat-syarat dalam perintah mahkamah itu.

Permohonan tersebut menyenaraikan 20 harta termasuk rumah mereka di Kuching, Sarawak, rumah di London dan 100 peratus saham Encorp Utility di mana Effendi didakwa gagal memindahkannya kepada nama Faridah.

RM200,000 sebulan

Farida memohon gantirugi RM200,000 sebulan mulai November lalu sehingga saham Encorp Utility dipindahkan sepenuhnya kepada beliau.

Dalam afidavitnya, Farida berkata, kegagalan Effendi memindahkan saham tersebut kepada namanya, telah mengakibatkan beliau kerugian RM200,000 sebulan.

Faridah mendakwa, beliau tidak mempunyai pilihan kecuali mengambil tindakan tersebut kerana beliau telah dimaklumkan mengenai dakwaan adanya usaha pihak-pihak tertentu supaya saham tersebut tidak dipindah kepada namanya.

“Sudah 14 bulan sejak perjanjian penyelesaian perceraian itu ditandatangani dan lapan bulan sejak mahkamah membenarkan perceraian tersebut,” katanya.

Beliau mendakwa Effendi tidak mengambil usaha bersungguh-sungguh untuk mematuhi syarat-syarat yang terkandung dalam perjanjian tersebut.

Pasangan tersebut berumahtangga selama 33 tahun dan mempunyai anak orang anak – Elfida, Elyna dan Ezra.

Effendi, yang dilantik semula menganggotai kabinet dalam rombakan baru-baru ini, kini mendirikan rumahtangga dengan pelakon popular Tiara Jacqueline

Dakwaan pemerhati politik bahawa Al-Badawi telah membuat kesilapan besar apabila melantik beberapa orang menteri 'recycle' akhirnya terbukti apabila Effendy sendiri memalukan Al-Badawi dengan kes ini. Bagaimana seorang menteri yang berwibawa menurut Al-Badawi, gagal menyelesaikan permasalahan rumah tangganya. Tidakkah ini menjejaskan integriti dan kreadibilitinya sebagai seorang pemimpin negara.

Desak Letak Jawatan

Sementara itu Ketua DPP Kawasan Bukit Katil, Hj Salamat Aman mendesak Dato' Effendy Norwawi supaya meletakkan jawatan kerana menurutnya Effendy tidak sesuai dan tidak layak untuk menjadi menteri.

"Kreadibiliti dan imejnya sudah tercalar, kalau di barat sudah tentu menteri seumpama ini akan letak jawatan atau dipecat" kata Hj Salamat dengan serius.

"Masalah rumah tangga pun tak dapat diselesaikan, macamana nak tadbir negara" jelas Hj Salamat lagi.

"Dari dulu lagi kita sudah kata, Al-Badawi silap pilih orang, dia tak mahu dengar, sekarang siapa yang malu" tambah Hj Salamat.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59