Thursday, 23 February 2006

Umno MACHANG CARI PUBLISITI MURAH


MACHANG 23 Feb. - Utusan Malaysia hari ini menyiarkan bahawa hampir 100 orang menghadiri perhimpunan aman di tapak surau pasar di sini semalam bagi membantah tindakan majlis daerah merobohkan surau tersebut baru-baru ini.

Perhimpunan itu dianjurkan oleh Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Machang dan Majlis Belia Daerah (MBD) Machang diadakan selama hampir sejam.

Ianya turut dihadiri oleh Pengerusi Majlis Belia Daerah, Dr. Mohd Asri Mejah dan Setiausaha Pemuda Umno Bahagian, Salmize Mat Yusof.

Mohd Asri ketika ditemui berkata, pihaknya kecewa dengan tindakan meroboh surau yang digunakan bukan sahaja oleh peniaga-peniaga di pasar malah orang ramai sejak ia dibina sekitar tahun 1980-an.

Katanya, surau itu bukan sahaja tempat masyarakat Islam menunaikan solat tetapi juga boleh melaksanakan pelbagai aktiviti keagamaan.

``Kami rasa terpanggil untuk menyuarakan rasa kecewa dengan tindakan ini dan difahamkan di tapak ini akan dibina dengan rumah kedai,'' katanya.

Beliau berharap pihak majlis daerah dapat membina semula surau di situ dalam pakej pembinaan rumah kedai demi kemudahan masyarakat setempat.

Umno Machang nampaknya cuba mencari publisiti murah dengan mengadakan perhimpunan ini. Ini adalah kerana sebelum surau ini dirobohkan surau sementara telah dibina untuk memberi kemudahan kepada orang ramai untuk bersolat. Malah surau baru akan dibina bagi menggantikan surau lama ini.

ADUN Kemuning, Hj Zakarian Yaacob berkata, perkara ini sepatutnya tidak berbangkit kerana kita telah membuat persediaan awal membuat surau sementara manakala surau baru sudah pasti dibina dimana ianya akan terletak dibahagian atas rumah kedai tersebut.

Nampaknya Umno Machang tiada isu yang hendak dibangkitkan terpaksa mencari publisiti murah ini. Isu perobohan surau ini sepatutnya tidak berbangkit kerana surau sementara telah dibina dan surau baru sudah pasti dibina. Ianya berlainan sekali dengan tindakan kerajaan Selangor yang menutup dan meroboh surau di Selangor di mana ianya tidak diganti dengan surau baru malah surau sementara pun tidak dibina.

Malah kes yang lebih besar di mana kerajaan Terengganu meroboh rumah rakyat yang tidak berdosa di Rancangan Tanah Berkelompok di sana. Mengapa Umno tidak membantah pula.

Mengenai kehadiran orang ramai yang membantah perobohan surau itu semalam, Utusan Meloya melaporkan ianya adalah hampir 100 orang tetapi Harakahdaily mengatakan bahawa hanya 40 orang yang hadir. Mana satu betul, tetapi biasanya Utusan Meloya akan kira sekali dengan bayang-bayang sebab itu jumlah dua kali ganda.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59