Monday, 27 February 2006

SELANGOR MAJU : IBU NEGERI PUN TERUK DILANDA BANJIR, KHIR TOYO MUKA TAK MALU


SHAH ALAM 27 FEB : Menonton gelagat MB Selangor dalam siaran Berita TV malam tadi yang langsung tidak menunjukkan rasa malu meyakinkan kita bahawa pemimpin Umno memang mempunyai 'muka tembok' yang tidak tahu malu.

Manakan tidak beberapa bulan lepas beliau mengisytiharkan Selangor sebagai negeri maju, tetapi sejak akhir-akhir ini PBT di bawah jajahan takluk negeri Selangor teruk 'ditelanjangi' oleh media terutama TV3. Kelemahan demi kelemahan dibongkar oleh TV3 yang jelas menunjukkan bahawa Khir Toyo memang tidak tahu memerintah.

Lebih parah dari itu Ibunegeri Selangor iaitu Shah Alam yang menjadi pusat pentadbiran negeri dilanda banjir yang memalukan sehari dua ini. Di mana kredibiliti Khir Toyo sebagai MB sebuah negeri maju yang gagal menangani masalah ini.

Tidak hairanlah bagaimana aduan demi aduan tentang kelemahan dan penyelewengan yang dibuat oleh Khir Toyo telah dibuat oleh beberapa orang pengadu seperti Lutfi Othman dan lain-lain. Tetapi semuanya tidak disiasat.

Tetapi akhirnya satu demi satu kelemahan dan penyelewengan terserlah.

Media hari ini melaporkan bahawa ribuan penduduk Shah Alam hari ini panik dan kelam kabut apabila beberapa kawasan di bandar raya terancang itu dilanda banjir yang dianggap paling buruk dalam tempoh 10 tahun.

Banjir berkenaan yang bermula kira-kira pukul 5 pagi itu menenggelamkan lebih 4,000 rumah dan menyebabkan beberapa laluan lebuh raya terpaksa ditutup untuk semua jenis kenderaan.

Seramai 1,240 penduduk dari 260 keluarga telah dipindahkan ke tempat selamat.

Kawasan yang paling teruk ialah Kampung Kebun Bunga di Batu Tiga apabila lebih 50 buah rumah di perkampungan tersebut ditenggelami air setinggi enam meter.

Selain itu, kawasan taman perumahan Taman Tun Dr. Ismail (TTDI) Jaya juga terjejas teruk apabila semua rumah di kawasan itu ditenggelami air setinggi kira-kira 1.6 meter.

Banjir berkenaan turut melanda kawasan Seksyen 13 Shah Alam yang menempatkan kawasan perumahan, pasar raya Giant, Makro serta menenggelami kawasan tempat letak kereta Stadium Shah Alam dan kawasan padang bola sepaknya.

Antara kawasan yang terbabit ialah Kampung Landasan di Kampung Melayu Subang dan landasan komuter Batu Tiga, Jalan Batu Tiga Lama menuju ke Glenmarie.

Beberapa laluan di lebuh raya utama juga terpaksa ditutup untuk semua kenderaan mulai pukul 6 pagi.

Laluan terbabit ialah kawasan Batu Tiga di Lebuh Raya Persekutuan, persimpangan Bukit Jelutong di Lebuh Raya Baru Lembah Klang (NKVE) dan Lebuh Raya Elite berhampiran kilang gula juga di Batu Tiga serta laluan di sekitar pasar raya Giant dan persimpangan utama TTDI Jaya.

Keadaan itu menyebabkan kesesakan lalu lintas yang teruk selain banyak kenderaan tersadai di bahu jalan.

Pada masa yang sama, bekalan elektrik di kawasan sekitar Bukit Jelutong dan Shah Alam turut terputus selama beberapa jam dan hanya kembali pulih secara berperingkat kira-kira pukul 3 petang.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59