Wednesday, 22 February 2006

MODAL INSAN PAK LAH HANYA OMONGAN KOSONG


Dalam ucapannya ketika merasmikan program pendidikan GPMS di Ayer Keroh baru-baru ini, PM Dato' Seri Abdullah Ahmad Al-Badawi telah menekankan penggunaan ‘Modal Insan’ yang dijangka mampu melahirkan pelajar-pelajar berkualiti dan menepati keperluan negara di masa hadapan.

Melalui pembangunan modal insan itu, Al-Badawi menyatakan bahawa ianya pasti dapat melahirkan warga negara yang benar-benar mempunyai daya saing dan daya tahan yang tinggi dalam menghadapi cabaran global dan modenisasi serta teknologi terkini di masa akan datang.

Tetapi sedarkah Al-Badawi selagi negara kita tidak mengubah sistem pendidikan dan undang-undang negara yang diamalkan sekarang maka selama itulah hasrat murni Al-Badawi ini sukar untuk dicapai. Sistem pendidikan dan undang-undang yang diterimapakai di negara kita ini adalah celupan sistem barat yang jauh menyimpang dari Islam yang dijamin berjaya oleh Allah dan Rasul.

Ini ditambah lagi dengan dengan polisi kerajaan Al-Badawi yang tidak berusaha mencegah segala kemungkaran yang ada malah lebih teruk lagi mereka menggalakkan pula program-program maksiat dianjurkan di dalam negara kita.

Mana mungkin kita dapat melahirkan insan yang mempunyai ketahanan diri yang tinggi kalau ianya tidak diasuh dengan pendidikan agama yang seimbang dengan akademik. Ini ditambah pula dengan ujudnya program-program maksiat yang dianjurkan disekeliling mereka setiap masa seperti konsert, sure heboh, Akademi Fantasia dan lain-lain program yang melalaikan.

Pada masa yang sama tempat-tempat maksiat seperti dangdut, kelab malam, pub, rumah urut, pusat spa, karaoke dan sebagainya tumbuh bagai cendawan lepas hujan tanpa diambil tindakan pembasmian oleh kerajaan Al-Badawi.

Malah usaha-usaha pihak tertentu untuk menguatkuasakan undang-undang pencegahan maksiat dihina dan dilarang oleh pimpinan kerajaan Al-Badawi dan agensi-agensi di bawah kerajaan Al-Badawi.

Kita takut akhirnya Modal Insan suatu ungkapan yang diasaskan oleh Al-Badawi selain dari Islam Hadhari serta Gemilang, Cemerlang,Terbilang akan hanya menjadi omongan kosong yang akhirnya ditertawakan orang. Akhirnya umat Islamlah yang rugi dan lebih parah lagi pegangan agama di kalangan umat Islam kian longgar.

Lihat sahaja bilangan penagih dadah, gejala buang anak, jenayah, zina, khalwat, murtad, black metal, lepak dan lain-lain yang semakin meningkat. Apakah Al-Badawi tidak sedar bahawa inilah sebenarnya kegagalan dasar dan sistem yang diamalkan oleh kerajaan Umno/BN yang diwarisi oleh beliau sekarang.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59