Tuesday, 28 February 2006

MINYAK NAIK : RAKYAT MAKIN TERBEBAN, AYUH RAKYAT MALAYSIA BANGKITLAH


KUALA LUMPUR 28 Feb. - Seperti diduga sebelum ini, Kerajaan semalam sekali lagi mengumumkan kenaikan harga runcit minyak petrol dan diesel sebanyak 30 sen seliter serta harga runcit gas petroleum cecair (LPG) sebanyak 30 sen sekilogram (kg), berkuat kuasa hari ini.

Dengan keputusan tersebut, harga runcit baru petrol premium RON97 di Semenanjung Malaysia naik kepada RM1.92 seliter, petrol RON92 RM1.88 seliter, diesel RM1.581 seliter dan LPG RM1.75 sekilogram.

Kenaikan ini cukup dirasai oleh rakyat bawahan kerana mereka terpaksa berbelanja lebih sebanyak 30 sen pada setiap liter minyak yang digunakan.

Apa yang lebih parah ialah barangan keperluan akan naik melambung selepas ini kerana kenaikan kos pengangkutan yang tinggi berikutan kenaikan harga minyak ini.

Nampaknya kerajaan pimpinan Pak Lah Al-Badawi ini langsung tidak memikirkan kesusahan rakyat di mana kerajaan ini tidak prihatin dan tidak sanggup berkorban untuk rakyat. Janji manis mereka untuk membela rakyat hanyalah janji kosong.

Segala permasalahan dengan kenaikan minyak dunia mereka bebankan kepada rakyat. Sepatutnya Malaysia sebagai negara yang mempunyai minyak akan mengaut keuntungan yang lebih dengan kenaikan harga minyak ini dan keuntungan ini sepatutnya dikongsi bersama oleh rakyat. Tetapi malangnya kerajaan mengambil kesempatan dengan kenaikan harga minyak dunia untuk menekan rakyat.

Ayuh rakyat Malaysia bangkitlah untuk menumbangkan kerajaan yang ada pada Pilihanraya Umum akan datang.

Gambar dipetik dari blog roslan sms

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59