Wednesday, 22 February 2006

MEDIA MALAYSIA BUKAN SAHAJA MEMBOSANKAN MALAH PENABUR FITNAH DAN PENIPU


AYER MOLEK, MELAKA 22 FEB : Setiusaha Lajnah Penerangan PAS Kawasan Bukit Katil, Hamzah Yusof cukup bersetuju dengan pandangan Tokoh Wartawan Negara Tan Sri Abdul Samad Ismail yang menyifatkan media Malaysia pada masa ini sebagai "membosankan" kerana tidak menyiarkan apa yang hendak diketahui oleh rakyat.

Abdul Samad dilaporkan berkata demikian kepada pemberita ketika dikunjungi oleh Menteri Penerangan Datuk Zainuddin Maidin pagi ini. Abdul Samad, 84,sekarang ini sedang mengidap sakit tua dan berkerusi roda.

Selain dari itu Hamzah juga menegaskan media arus perdana di negara ini samada media cetak dan elektronik bukan sahaja membosankan malah lebih teruk dari itu iaitu ianya juga bertindak sebagai penabur fitnah dan penipu.

"Banyak berita yang disiarkan mengenai pembangkang adalah berunsur fitnah dan penipu" kata Hamzah ketika ditemui di sini malam tadi.

"Lihat sahaja peranan mereka menfitnah Tengku Razaleigh dengan menyiarkan gambar beliau memakai tengkolok menjelang pilihanraya 1999, kerja mereka tidak lain selain dari fitnah. Begitu juga setiap kali mereka melaporkan perhimpunan atau demonstrasi yang dijalankan oleh PAS sudah tentu mereka melaporkan orang yang hadir kurang dari bilangan sebenarnya" tambah Hamzah yang juga merupakan setiausaha kerja PAS Kawasan Bukit Katil.

"Media-media ini langsung tidak beretika dan tidak bertanggungjawab dalam melaporkan sesuatu berita. Mereka ini menjadi 'barua' kepada pemerintah dengan tidak menghiraukan halal atau haram. Mereka hendaklah sedar bahawa selagi fitnah mereka itu terlekat di kepala otak pembaca maka selagi itulah mereka menanggung dosa fitnah mereka" tegas Hamzah lagi.

Semetara itu Abdul Samad, yang menjadi wartawan sejak 1940, juga berkata media Malaysia menjadi semakin membosankan kerana tidak menyiarkan berita yang ingin diketahui umum dan tidak memberi tumpuan kepada perkara yang sepatutnya seperti isu-isu untuk membangunkan negara.

Menurut laporan Bernama, mengenai kebebasan akhbar, Abdul Samad berkata kebebasan secara mutlak tidak pernah wujud di negara ini.

"Tetapi adakalanya, orang menjadi takut dengan bayang-bayang sendiri. Media hari ini mengamalkan penapisan sendiri yang keterlaluan.

"Bagi saya, semasa menjadi wartawan, saya 'bantai saja'. Apa saja yang saya boleh terbitkan, saya siarkan tetapi pada masa itu, saya rapat dengan ramai orang atasan. Jadi mereka tutup sebelah mata apabila saya siarkan berita kritikal," katanya.

Abdul Samad, yang dilahirkan di Singapura pada 18 April 1924, juga menghasilkan beberapa buku dan novel termasuk satu berjudul "Journalism and Politics."

Gambar dipetik dari Malaysiakini.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

1 Comment:

Jeego said...

Hai, Anda mempunyai blog yang hebat! Saya akan bookmark blog anda!

Saya ada tipsusaha jadi kaya. Banyak tips usaha jadi kaya di sini.

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59