Wednesday, 22 February 2006

LIGA ARAB TIDAK SEPAKAT BANTU PALESTIN


ALGIERS 22 Feb. - Liga Arab dilaporkan gagal mencapai persetujuan mengenai soal bantuan untuk Palestin ketika ia mula diperintah oleh kumpulan Hamas, di tengah-tengah pertikaian mengenai komitmen daripada negara anggota pertubuhan itu.

Hanya tiga negara dalam Liga Arab menyumbang bantuan kepada Palestin, kata para pegawai Algeria selepas mesyuarat di sini yang berakhir lewat malam tadi.

Setiausaha Agung Liga Arab, Amr Moussa dan Menteri Negara Algeria, Abdelaziz Belkhadem merayu pada mesyuarat itu kepada semua negara anggota untuk menghulurkan dana.

Bercakap pada sidang akhbar selepas mesyuarat itu, mereka tidak menyatakan negara yang enggan menyumbang atau memberi butiran mengenai pertikaian yang timbul semasa mesyuarat.

Keputusan mesyuarat ini sungguh menghairankan kita kerana mereka ini bukan sahaja seagama malah sebangsa pula. Keputusan ini sebenarnya banyak dipengaruhi oleh keputusan Amerika dan Kesatuan Eropah yang mengancam untuk menghentikan batuan kepada Palestin. Sebahagian besar negara-negara Arab adalah sekutu dab 'barua' Amerika sebab itulah apa sahaja kemahuan Amerika akan dituruti oleh mereka.

Jika keputusan ini adalah muktamad maka ianya merupakan satu lagi episod malang bagi dunia Islam.


Sepatutnya sebagai negara umat Islam malah sebangsa pula, umat Arab mesti membantu Palestin walau dengan apacara sekalipun. Namun keputusan ini sudah cukup untuk membuktikan bahawa umat Arab sekarang ini ibarat kerbau yang yang dicucuk hidung mudah untuk ditarik ke hulu atau ke hilir oleh Amerika.

Penyumbang terbesar kepada Palestin iaitu Amerika Syarikat (AS) dan Kesatuan Eropah telah mengancam untuk memotong bantuan langsung kepada Pihak Berkuasa Palestin sekiranya Hamas mengambil alih kerajaan.

Pemotongan itu boleh menimbulkan masalah politik yang serius kepada rakyat Palestin, kata Amr.

Bagi mendesak lebih banyak sumbangan daripada negara-negara Arab, beliau berkata, sumbangan itu ditujukan kepada rakyat Palestin dan bukan kepada Hamas.

Adalah tidak jelas sama ada negara-negara Arab boleh mengisi kekosongan bantuan asing yang menjadi penyumbang terbesar dalam bajet tahunan Palestin bernilai AS$1.9 bilion (RM6.99 bilion).

Keputusan akhir mengenai bantuan untuk Palestin dijangka dicapai pada sidang kemuncak bulan depan di ibu negara Sudan, Khartoum.

Di Washington, bekas Presiden AS, Jimmy Carter semalam berkata, tindakan menghentikan bantuan antarabangsa untuk masyarakat Palestin boleh mendatangkan kesan negatif yang akan hanya menguntungkan kumpulan militan Hamas.

Beliau berkata, AS sepatutnya menghulurkan bantuannya melalui Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

``Tindakan itu akan memberi gambaran kepada masyarakat Palestin seolah-olah hanya Hamas sahaja yang menjadi rakan mereka,'' kata Carter kepada CNN.

Di saat Amerika melaung-laungkan bahawa mereka adalah pejuang dan pengamal demokrasi terulung di dunia di saat itulah juga mereka memusuhi demokrasi kerana tidak mengiktiraf kemenangan Hamas di Palestin. Apakah mereka lebih suka Hamas kembali berjuang dengan cara lama mereka iaitu mengangkat senjata?

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59