Tuesday, 28 February 2006

KES GUNTING TUDUNG PELAJAR SMK TELOK SENTANG, PAHANG :BERI PELUANG KEPADA GURU-GURU BERI PENJELASAN


MELAKA 28 FEB : Kes tudung pelajar perempuan SMK Telok Sentang, Temerloh, Pahang menjadi kes yang agak hangat diperkatakan.

Malah hari ini media melaporkan bahawa Pesuruhjaya Suhakam Dr Chiam Heng Keng dalam kenyataannya kepada media menyatakan bahawa kes pengguntingan tudung tersebut telah melanggar kebebasan asas pelajar-pelajar tersebut.

Media juga baru-baru ini melaporkan bahawa kes ini telah diajukan kepada Ahli Parlimen Kuala Krau, Ismail Mohamed Said dan beliau juga telah memaklumkan kepada Menteri Pelajaran Hishamuddin Hussien.

Sehubungan dengan itu juga Sister In Islam (SIS) juga membuat kenyataan dengan mengatakan SIS kesal dengan kejadian itu dan menyatakan pendirian mereka menentang sebarang paksaan supaya memakai tudung atau tidak memakai tudung.

Kita semua memang sedia maklum bagi SIS tidak memakai tudung adalah lebih baik bagi mereka sebab mereka juga tidak memakai tudung.

Apa yang dikesalkan di sini ialah media tidak pula memberikan peluang kepada guru-guru yang terlibat ataupun Pengetua sekolah ini untuk membela diri. Sepatutnya kenyataan guru-guru dan pengetua sekolah ini diambil supaya cerita sebenar tentang kes ini dapat diketahui umum.

Gambar Ihsan Malaysiakini.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59