Monday, 27 February 2006

INILAH PRODUK YANG DITINGGALKAN SHAFEI SALLEH


KUALA LUMPUR 27 FEB: Berita yang dilaporkan oleh media hari ini mengesahkan segala penafian yang dibuat oleh kerajaan bahawa masalah keruntuhan akhlaq di kalangan mahasiswa tidak meruncing.

Setiap kali pembangkang membuat tuduhan bahawa gejala maksiat di kalangan mahasiswa semakin parah, setiap kali itulah juga kerajaan menafikannya.

Tetapi hari ini media melaporkan bahawa keghairahan 77 pelajar institut pengajian tinggi awam mengadakan ‘parti liar’ ketika menyambut hari jadi seorang rakan dengan ‘goyang kepala’ dipercayai akibat mengambil minuman keras dan pil Ecstasy di sebuah apartmen bertaraf lima bintang di Jalan P Ramlee, awal pagi semalam, mengejutkan polis.

Ini yang dapat dikesan dan ditangkap. Bagaimana yang tidak berjaya di kesan dan ditangkap. Sudah tentu jumlahnya jauh lebih besar.

Inilah akibatnya apabila fokus kementerian telah tersasar jauh iaitu hanya mementingkan kemenangan 'Umno' pada setiap kali pilihanraya kampus dan memastikan pelajar tidak terpengaruh dengan Islam. Akhirnya akhlaq dan perangai mahasiswa tidak dipentingkan. Mereka diasuh dan digalakkan supaya berseronok dan membiarkan mereka tanpa haluan dan didikan.

Laporan itu juga menyebut bahawa sepasukan polis yang melakukan serbuan di apartmen tiga bilik itu mendapati kebanyakan pelajar asyik menari dengan botol minuman keras dan pil Ecstasy bertaburan di lantai dan di tandas.

Ada di antara pelajar itu cuba melarikan diri dan ada juga mencari pakaian luar yang ditanggal berikutan keadaan sesak dan panas.

Menurut sumber, mereka dikatakan membayar RM150 seorang bagi membolehkan menyertai parti yang diadakan kali keempat sejak awal tahun lalu itu.

Katanya, parti itu dipercayai dianjurkan seorang pelajar senior yang sanggup membayar RM700 semalam bagi menyewa apartmen itu semata-mata untuk mengadakan parti hari jadi itu.

“Parti yang dihadiri pelajar dari dua IPTA itu dikatakan bermula jam 12 tengah malam.

“Bagaimanapun, menjelang awal pagi, sambutan hari jadi itu menjadi semakin ‘panas’ apabila kebanyakan mereka mengambil pil ecstasy dan minuman keras jenis yang mahal sambil menari dalam keadaan sesak dengan iringan muzik ala disko,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Kamal Pasha Jamal, berkata bertindak daripada aduan orang ramai, sepasukan anggota polis dan pegawai dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi dihantar ke tempat kejadian, jam 2 pagi.

“Selepas mengetuk pintu dan memperkenalkan diri sebagai polis, mereka hanya membuka pintu selepas 15 minit.

“Polis kemudian mendapati terdapat pelajar yang mabuk dan dalam keadaan khayal,” katanya.

Beliau berkata, banyak botol minuman keras dan pil Ecstasy ditemui di lantai dan di tandas yang dibuang mereka.

Semua 74 pelajar berusia awal 20-an itu dibawa ke IPD Dang Wangi untuk ujian air kencing bagi mengesan penyalahgunaan dadah.

“Hasil ujian mendapati sembilan lelaki dan enam wanita positif menggunakan dadah dan ditahan untuk tindakan lanjut.

“Selebihnya dibebaskan selepas keterangan diambil selain menyemak rekod jenayah mereka,” katanya.

Beliau juga mengatakan pihak polis akan menghantar surat kepada IPTA masing-masing untuk memaklumkan kejadian berkenaan bagi tindakan susulan pihak berkaitan.

“Pihak hotel turut tidak bersetuju dengan tindakan mereka yang menganjurkan parti berkenaan kerana mengganggu orang ramai,” katanya.

Semua yang ditahan itu akan ditahan direman bagi membantu siasatan.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59