Wednesday, 22 February 2006

DPP BUKIT KATIL GESA KERAJAAN TARIK BALIK LESEN HOTEL HALANG PEKERJA PAKAI TUDUNG


BUKIT KATIL, 22 Feb : Dewan Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil menggesa kerajaan menarik balik lesen perniagaan sebuah Hotel lima bintang yang beroperasi di Kuala Lumpur yang dilaporkan menghalang pekerjanya memakai tudung.

"Sikap kurang ajar pihak pengurusan Hotel hendaklah ditangani segera supaya sikap seperti tidak menular kepada organisasi lain. Kes ini jelas menunjukkan Hotel tersebut membelakangkan Hak Asasi Manusia yang sepatutnya diberi kebebasan untuk mengamalkan ajaran agama masing-masing" kata Hj Salamat Ketua DPP Kawasan Bukit Katil petang ini.

"Lebih malang lagi pihak pengurusan ini juga berani melakukan perkara ini di Malaysia seolah-olah mereka cuba mencabar umat Islam Malaysia" tegas Hj Salamat lagi.

Haji Salamat membuat kenyataan tersebut ketika mengulas laporan Bernama hari ini yang melaporkan bahawa Pengarah Akaun hotel tersebut, Habsah Jaafar telah memilih untuk meletakkan jawatan pada 17 Feb kerana beliau lebih rela berbuat daripada datang kerja dengan tidak memakai tudung.

Dalam laporan itu Habsah memberitahu bahawa majikannya memberikannya pilihan samada meletakkan jawatan atau terus bekerja dengan tidak memakai tudung.

Habsah, 46, berkata beliau telah diberikan pilihan tersebut pada 9 Feb lalu setelah beliau kembali bertugas selepas pulang dari mengerjakan haji bulan lalu.

Beliau juga turut menghadapi masalah untuk mendapatkan cuti bagi mengerjakan haji yang dipohonnya tahun lepas.

"Pada mulanya, saya menemui pihak pengurusan untuk meminta pelepasan bagi mengerjakan haji tetapi tidak diberi pelepasan cuti. Selepas itu saya memohon cuti tanp gaji. Cuti saya hanya diluluskan lima hari sebelum saya berlepas ke Mekah" kata beliau.

"Sebagai seorang Islam yang berkerakyatan Malaysia, saya bersedih dan kecewa dengan pendekatan yang dibuat oleh sebuah hotel antarabangsa yang beroperasi di Malaysia" katanya lagi.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59