Thursday, 23 February 2006

98 DALAM TAHANAN AMERIKA MENINGGAL DUNIA


LONDON 23 FEB : Seramai 98 tahanan Iraq dan Afghanistan terbunuh ketika berada dalam tahanan tentera Amerika Syarikat sejak Ogos 2002, kata pertubuhan hak asasi Human Rights First, semalam.

Daripada jumlah itu, sekurang-kurangnya 34 disyaki atau disahkan kes bunuh diri secara sengaja atau disebabkan kecuaian, kata sekumpulan peguam Amerika kepada program ‘Newsnight’ televisyen Perbadanan Penyiaran Britain (BBC).

Selain itu, mereka juga menunjukkan dokumen menekankan punca 11 lagi kematian meragukan selain lapan hingga 12 lagi tahanan diseksa hingga mati.

Malangnya, dakwaan ke atas pihak bertanggungjawab jarang sekali diambil dan hukuman pula terlalu ringan, kata laporan itu. Laporan itu disiarkan seminggu selepas gambar baru deraan Abu Ghraib disiarkan.

Ia juga mendakwa, seorang tahanan dipaksa terjun dari sebuah jambatan ke Sungai Tigris manakala seorang lagi dipaksa masuk ke dalam beg tidur dan mati kerana sesak nafas.

Pertubuhan Amnesty International UK menuntut siasatan dilakukan ke atas kematian tahanan terbabit.

Jurucakapnya berkata: “Kami mahu Amerika dan sekutunya membenarkan siasatan bebas sepenuhnya dilakukan terhadap kematian itu selain insiden meningkat seksaan dan layanan buruk lain.”

Dipetik dari Berita Harian

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59