Tuesday, 21 February 2006

3 MAC DIISYTIHAR SEBAGAI HARI PROTES


KUALA LUMPUR 21 FEB - Timbalan Presiden PAS, Ustaz Nasaruddin Mat Isa mengumumkan bahawa 3 Mac merupakan 2006 sebagai hari protes antarabangsa terhadap kartun yang menghina Rasulullah yang disiarkan oleh sebuah akhbar Jerman dan diikuti oleh media lain.

Us Nasarudin menyatakan bahawa PAS bersama-sama dengan gerakan Islam seluruh dunia akan mengadakan perhimpunan yang akan akan dilancar di seluruh negara sebaik sahaja selesai solat Jumaat pada hari tersebut.

Kenyataan beliau ini dipetik dari Harakahdaily hari ini. Ustaz Nasarudin memberitahu bahawa beliau telah dihubungi oleh Qadhi Hussein, Amir Jamiat Islami Pakistan bagi memaklumkan perkara itu dimana cadangan ini telah dibuat oleh Jamiat Islami dan ianya di sokong oleh PAS.

"PAS akan bersama dengan umat Islam seluruh dunia akan menjadikan hari tersebut sebagai hari protes dan perhimpunan ," katanya.

Sehubungan itu, PAS akan mengeluarkan arahan bertulis kepada Perhubungan PAS negeri-negeri untuk menganjurkan perhimpunan tersebut.

Perhimpunan itu, kata Nasharudin, hendaklah dibuat di sebuah masjid sahaja untuk setiap negeri bagi memastikan keberkesanannya.

Semua ahli, penyokong dan orang ramai yang prihatin dengan penghinaan terhadap Rasulullah ini dijemput hadir beramai-ramai, katanya lagi.

"Kempen memboikot barangan keluaran negara yang terbabit dengan penyiaran kartun itu akan dilancarkan pada hari itu juga," katanya.

Sumber Harakahdaily.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59