Thursday, 27 October 2005

PAKAI TUDUNG SEMASA ORANG MATI SAHAJA........HINA HUKUM TUHAN


Fidini menulis..........

Pembaca berita wanita di tv3 pada malam hari kematian datin seri isteri PM menyampaikan berita dengan berpakaian berkabung menutup aurat. namun ada sedikit kecacatan pada pemakaian tudung kepala tersebut. tudung hitam yg dipakai itu senget sebelah dan nampak betapa sengsaranya kepada sipemakainya. pada malam itu juga rakyat malaysia tidak nampak rambut beliau yg berwarna keperangan itu.ramai yg tersenyum simpul dan ramai juga yg terpinga pinga.

Maka jadilah tudung ini pakaian untuk majlis berkabung atau dalam majlis majlis ugama sahaja. sedangkan rambut wanita itu adalah aurat dan haram didedahkan kepada orang lain. Perintah menutup rambut atau bertudung bagi wanita adalah termaktub didalam kitab suci Al Quran.
Menjauhi larangan Allah kerana Allah dan menjalankan perintah Allah juga kerana Allah.

bilamana seseorang itu menjalankan perintah Allah sebagai menutup auratnya tidak lain tidak bukan kerana takut kepada dosa dan azab Allah maka org itu disebut beriman kepada Allah.

Janganlah kita berlaku syirik didalam melakukan taat kepada Allah. janganlah kita berlaku main main dalam menjalankan hukum dan perintah dari Allah.suruhan manusia atau suruhan Allah yg berhak dipatuhi dan diikuti.

perintah menutup aurat itu bukan lah dalam keadaan seketika seketika dimana kita boleh memilih waktu mana kita suka atau mana kita tidak suka. waktu sedih dan berkabung kita bertudung dan waktu lain kita mengerbang bebas.

ketahuilah bahawa wanita yg sentiasa tidak menutup auratnya maka dia didalam keadaan berdosa bepanjang masa .setiap org yg melihat akan auratnya maka setiap itu lah dia didalam keadaan berdosa. ancaman Allah kepada wanita wanita yg mendedahkah aurat mereka terdapat didalam banyak hadith nabi.

wanita yg mengaku Islam tidak selayaknya mendedahkan auratnya dalam keadaan apa sekalipun. namun peraturan dan cara pakai pembaca berita ini dalam bidang kuasa pihak yg berkenaan.

mereka ini menjadi ketua yg mengawal selia yg mampu mengubah dan meminda.
mereka membolehkan pada satu masa dan keadaan dan melarang pulak dalam masa dan keadaan yg lain. mereka ini mempersendakan hukum Allah. mereka ini adalah Org org Islam yg jahil atau sememangnya derhaka kepada Allah.

seperti juga dimajlis pengkebumian ramai para menteri wanita umno hanya berselepang dan berjambul. dengan mata merah menangis sedu sedan meratap kematian, menangis kerana pemergian org sedangkan giliran kita dalam sinarai menanti.
bukankan kematian itu sebagai satu ancaman dan peringatan.BERHATI-HATI DI JALANRAYA


BUKIT KATIL 27 Okt : DPPK Bukit Katil mengharapkan semua pengguna jalanraya bersabar dan sentiasa mematuhi peraturan jalan raya semasa cuti Hari Raya Puasa dan Deepavali tahun ini. Ini kerana seperti yang kita sedia maklum bahawa kemalangan jalan raya merupakan antara 'pembunuh' tertinggi dalam negara kita.

Kenyataan ini dibuat oleh Ketua Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil, Hj Salamat Aman di sini pagi ini. Beliau mendoakan semua pengguna jalan raya selamat sampai ke destinasi masing-masing. "Apa yang penting semua orang kena sabar, sentiasa patuh pada undang-undang, Insya Allah semua akan selamat" tegas Hj Salamat lagi.

Baru-baru TPM, Dato' Najib menggariskan beberapa tindakan yang perlu diambil oleh pengguna jalan raya demi untuk mengurangkan kadar kemalangan jalanraya.


BILA LAH MEREKA NAK INSAF. DAH TUA-TUA PUN TAK PUASA


MELAKA 27 OKT : Sebuah akhbar harian hari ini melaporkan bahawa empat warga emas adalah antara 35 umat Islam yang ditahan kerana makan, minum dan merokok di tempat awam dalam beberapa siri operasi bersepadu Jabatan Agama Islam Melaka (Jaim) dalam tempoh 22 hari sejak 1 Ramadan lalu.

Warga emas berusia 60 hingga 62 tahun dan berasal dari Melaka Tengah itu didapati tidak segan silu melakukan perbuatan berkenaan di khalayak ramai sehingga menimbulkan perasaan ‘meluat’ di kalangan umat Islam lain.

Mereka yang kebanyakannya merokok, bagaimanapun mengaku melakukan perbuatan berkenaan dan bersedia dihadapkan ke Mahkamah Syariah.

Ketua Pegawai Penguat kuasa Agama Jaim, Rahimin Bani, berkata daerah Jasin mencatatkan jumlah tangkapan tidak berpuasa tertinggi iaitu 19 orang, diikuti Alor Gajah (10) dan Melaka Tengah (enam).

Katanya, semua yang ditahan itu dibebaskan selepas disoal siasat sebelum didakwa di mahkamah.

Mereka akan didakwa mengikut Seksyen 49 (1) dan (2), Enakmen Kesalahan Syariah (Negeri Melaka) 1991 yang boleh didenda sehingga RM3,000 atau penjara selama 12 bulan atau kedua-duanya sekali.

“Kita kesal kerana semakin hari semakin banyak aduan yang kami terima membabitkan perbuatan umat Islam yang tidak menghormati Ramadan.

“Antara aduan itu bukan saja membabitkan makan, minum atau merokok di khalayak ramai, malah kita juga ada menerima aduan mengenai perbuatan bercumbu dan melakukan maksiat di tempat awam,” katanya.

Sementara itu Ketua DPPK Bukit Katil ketika mengulas perkara berkata, kejadian makan dan merokok di khalayak ramai ini sudah menjadi perkara biasa. Perkara ini berlaku kerana kesedaran Islam yang kurang di kalangan orang ramai. Tambahan pula katanya, banyak restoran orang islam yang dibuka bulan puasa. Dalam tinjauan Weblog ke beberapa tempat di Batu Berendam terdapat beberapa kedai mamak yang dibuka seperti biasa. Sepatutnya pihak JAIM bukan sahaja memantau orang ramai yang tidak berpuasa sahaja, tetapi mereka juga mesti memantan restoran-restoran dan gerai-gerai makan orang Islam yang beroperasi seperti biasa di negeri ini, jelas beliau.


Bila pula menteri dan isteri menteri nak bertudung?


Roslan SMS menulis.......

Isunya bermula di parlimen apabila Ketua Pembangkang Lim Kit Siang mempersoalkan darihal seorang siswi bukan Islam yang mengadu kepada beliau bahawa dia telah dipaksa oleh pihak UIA untuk mengenakan tudung kepala ketika majlis konvokesyen universiti tersebut.

Menurut Menteri di JPM, Dr Maximus Ongkili pihak kerajaan telah pun meluluskan keputusan Senat UIA itu berhubung pakaian seragam semasa majlis konvokesyen UIA. Jawapan beliau itu walaubagaimanapun tidak dapat diterima oleh ahli-ahli pembangkang dari DAP.

Kata Kit Siang sebagaimana dilaporkan oleh THE STAR:

Is this not disrespectful of a plural society?

Tindakan ini tidak menghormati kedudukan masyarakat majmuk.

Siapa pun sudah pasti menjangka rungutan akan meluap keluar dari wakil-wakil DAP kerana bagi mereka pakaian seragam itu seolah-olah memaksa kepercayaan Islam ke atas penganut agama lain.

Rupanya isu ini tidak berakhir di situ. Ahli parlimen Jerai, Badruddin Amiruldin pula semasa berucap telah sekali lagi menyentuh isu pakaian tudung ini. Beliau membangkitkan mengapa para penyampai berita di TV hanya menutup aurat apabila tercetusnya satu-satu persitiwa tragik (umapam semasa kematian Datin Seri Endon baru-baru ini) tetapi dihari-hari lain dengan sewenang-wenangnya mendedahkan kembali aurat mereka.

Beliau berkata lagi:

If the Speaker of the Dewan could wear a songkok, why was it that the female Parliament staff could not cover up.

Jika Speaker Dewan Rakyat boleh menggunakan songkok, mengapa pula kakitangan wanita di Parlimen tidak boleh menutup kepala mereka.

I suggest that the officers respect the Dewan and cover themselves up. This should not be a problem, in fact, it is beautiful.

Saya mencadangkan yang para pegawai tersebut menghormati Dewan dan menutup kepala masing-masing. Ianya tidaklah menjadi satu masalah, malah mereka akan kelihatan semakin manis.

Dan sebagaimana biasa Ketua Pembangkang dari DAP yang sememangnya mempertahankan mati-matian amalan sekular itu telah membantah dan menyerang Badruddin.

Saya ucap tahniah di atas keprihatinan YB dari Yan itu. Barangkali dengan bersempena bulan Ramadhan yang mulia ini beliau merasakan terpanggil untuk mengenengahkan cadangan yang sememangnya diwajibkan oleh Allah swt dan Rasul Nya ke atas umat Islam khasnya kaum muslimat.

Cuma sepatutnya Badruddin jangan tuju pada kakitangan parlimen sahaja, bagaimana pula dengan para Menteri yang duduk di bangku kerajaan? Rafidah, Shahrizat dan Azalina bagaimana? Baimana pula dengan YB-YB Umno samada Wanita ataupun Puteri yang masih belum menutup aurat?

Badruddin jangan lupa juga akan isteri-isteri Menteri, Timbalan Menteri, YB-YB yang lain? Pemangku Wanita Pertama (isteri TPM) pun tak bertudung!

Eloklah sekurang-kurangnya Badruddin telah bersuara walaupun tidak secara menyeluruh. Bagaimana agaknya pandangan Menteri Agama, Dr Abdullah Mat Zain?

Dalam hal ini, saya masih ingat ketika pihak MPKB di Kelantan memperkenalkan garis panduan pakaian sopan untuk jurujual bukan Islam di gedung-gedung perniagaan dalam kawasan Kota Bharu. Banyak pihak telah menentang dan membangkang kononnya arahan ini mencemar kebebasan individu dan hak berpakaian. MPKB tidaklah sebagaimana UIA sampai keperingkat mengarahkan agar mereka yang bukan Islam turut menutup aurat, cuma mengenakan pakaian yang bersopan sahaja, sedangkan pihak kerajaan BN bersetuju agar graduan UIA berpakaian menutup aurat semasa majlis konvokesyen.


SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI MAAF ZAHIR BATIN
PIHAK KAMI MENGUCAPKAN SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI MAAF ZAHIR BATIN KEPADA SEMUA PEMBACA SEKELIAN. PIHAK KAMI AKAN CUBA MENYAMPAIKAN BERITA-BERITA TERKINI SAMBIL MERAIKAN HARI RAYA. TIADA CUTI UNTUK KAMI. DEMI UNTUK MENYAMPAIKAN BERITA TERKINI KEPADA SAUDARA-SAUDARI SEKELIAN.

SEKIAN


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59