Monday, 18 July 2005

KUTKM’s ‘costly’ relocation questioned


From Malaysiakini.com

Why is Kolej Universiti Teknikal Kebangsaan Malaysia (KUTKM) moving to a new location next month when the rental is lower for the current premises?

There is not much difference in space but the rent is five times more, said puzzled DAP secretary-general Lim Guan Eng, who wants Melaka Chief Minister Mohd Ali Rustam to provide an answer for this.

KUTKM’s current campus is located at Taman Tasik Utama in Ayer Keroh, Melaka. Its permanent campus is undergoing construction on a 725-acre site at Bukit Senandung I and II in Alor Gajah.

It is expected to be fully constructed by 2010.

While waiting for the permanent campus to take shape, KUTKM is currently renting shop houses to accommodate its students.

A document sent to Lim by a source he declined to identify, stated that KUTKM is currently renting at the price of RM350,000 for 176,907 square feet a month from Metacorp Sdn Bhd.

Rent reduction

It also state that Metacorp had agreed to reduce its rental by RM50,000 if KUTKM continued renting for another two years.

KUTKM is also renting an additional 21 lots at RM33,200 from individuals.

Apart from this, it is also renting from Cubic Electronics Sdn Bhd 128,800 square feet at the price of RM427,960 in Complex Cubic’s left wing.

The institution now plans to rent an additional 326,360 square feet in the Cubic building to facilitate its relocation. This will bring the total rent amount to RM1,541,898.

In a letter from Cubic to KUTKM dated May 9 2005, made available to malaysiakini, it quoted an additional RM247,084.20 for renovation work.

‘Illogical’ move

When contacted KUTKM’s corporate and international relations director Assoc Professor Dr Mohd Ridzuan Nordin said he preferred to respond via e-mail.

However, he has yet to reply to an e-mail sent by malaysiakini on Friday.

On Friday, Lim submitted a letter to the Melaka chief minister, urging him to stop the university from moving to the new premises, which is only one kilometer away from the old location.

“In other words KUTKM should pay five times extra rental at Cubic even though the new space is only 2.5 times bigger compared to the old (space).

“They (KUTKM) should explain why they are spending more on rental. They should justify it to the public,” he said when contacted.

He described KUTKM’s planned move as “illogical, inappropriate and irresponsible”.


LEMBU PUNYA SUSU DERIH JUSOH DAPAT NAMA


Pemimpin UMNO Terengganu memang mempunyai 'muka tembok'. Ini kerana mereka menyatakan bahawa UMNOlah yang telah merencanakan program terbaik yang akhirnya menghasilkan kecemerlangan pendidikan di Terengganu. Dalam kenyataannya kepada sebuah akhbar utama di negara ini, Pengerusinya, Datuk Seri Idris Jusoh berkata, pada Perhimpunan Agung UMNO pada 19 Julai- 23 Julai ini pihaknya akan mengemukakan bagaimana konsep kecemerlangan pendidikan meletakkan Terengganu sebagai negeri terbaik pencapaian Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) empat tahun berturut-turut.Badan Perhubungan UMNO negeri akan menjelaskan mengenai program kecemerlangan pendidikan yang diterapkan di Terengganu pada Perhimpunan Agung UMNO minggu ini.

Beliau berkata demikian ketika ditanya mengenai usul yang akan dibawa oleh UMNO negeri ke Perhimpunan Agung UMNO tersebut.Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dalam wawancara dengan Mingguan Malaysia hari ini memuji program pendidikan di Terengganu yang berjaya melahirkan banyak pelajar cemerlang.

Sebenarnya Idris Jusoh terlupa yang mereka baru memerintah semula Terengganu pada Mac 2004. Sedangkan 4 tahun sebelum itu PAS yang memerintah Terengganu. Mengapa sebelum 1999 pelajar-pelajar Terengganu tidak mencatatkan keputusan yang baik. Inilah yang kita kata sebagai 'Lembu punya susu mamak dapat nama'.

Mereka tidak sedar sebenarnya kerajaan PAS telah menanamkan semangat yang baik di dalam jiwa pelajar-pelajar dan ibubapa mereka supaya mereka rajin belajar dan ikhlas dalam menuntut ilmu. Ini sedikit pun tidak disedari oleh Derih Jusoh.


Subkontraktor UMNO/BN tagih janji - Bila hutang UMNO hendak di bayar,


Inilah nasib terlalu percaya pada UMNO/BN. Akhirnya kena tipu. Ikutilah cerita dibawah, bagaimana UMNO gagal membayar poster, banner dan lain-lain walaupun praya umum telah hampir 2 tahun berlalu.

Dipetik dari Malaysiakini.com

Kira-kira 70 kakitangan penyelaras yang ditugaskan oleh syarikat Elegant Advisory untuk menguruskan pengedaran barangan pilihanraya, termasuk poster, banting dan air minuman kepada Barisan Nasional (BN) dalam pilihanraya umum lalu, masih menunggu bayaran upah mereka kerana syarikat itu juga, masih menunggu bayaran daripada BN.

Jurucakap kumpulan tersebut berkata, Elegant Advisory gagal menjelaskan bayaran upah mereka berikutan kegagalannya memperolehi bayaran daripada BN walaupun sudah lebih setahun pilihanraya berlalu.

Menurut syarikat berkenaan sebelum ini, bayaran bagi kesemua barangan tersebut bernilai kira-kira RM200 juta.

Pada masa ini, pihak pembekal barangan tersebut, termasuk sebuah syarikat dari Hong Kong kini berdepan dengan masalah kewangan, kerana tidak mendapat bayaran dari Elegant Advisory, atas sebab yang sama, sehingga ramai daripadanya sudah gulung tikar.

“Kira-kira 70 penyelaras pilihanraya dilantik oleh Elegant Advisory untuk menguruskan tugas tersebut. Berikutan itu, kami ditempatkan di asrama di sebuah kedai berhampiran pejabatnya di Danau Kota.

“Selama kami bertugas di situ, tempat tinggal dan makan minum kami di restoran berhampiran, ditanggung oleh pihak syarikat. Dalam surat perlantikan, kami akan memperolehi upah yang lumayan bagi kerja-kerja tersebut apabila pihak syarikat mendapat bayaran dari BN bagi barangan yang diedarkan sebelum pilihanraya umum lalu,” katanya.

Menurutnya, sebelum pilihanraya umum lalu, mereka bekerja bertungkus lumus tanpa mengira masa, untuk menguruskan pengedaran bahan-bahan pilihanraya itu kepada pihak BN dan Umno peringkat negeri dan bahagian dari seluruh negara.

Bukti rakaman pengedaran

“Setiap penghantaran lengkap dengan invoisnya dan penerimaan disahkan bersama cop BN dan Umno bahagian atau negeri yang menerima barangan tersebut,” tambahnya.

Malah, tegasnya, pihaknya juga ada membuat rakaman urusan pengedaran dan penerimaan poster, banting, bekalan air minuman dan barangan yang lain.

“Jadi, kami ada bukti bahawa semua barangan pilihanraya tersebut telah diedarkan kepada pihak BN/Umno di seluruh negara sebelum pilihanraya umum Mac tahun lalu,” tambahnya.

Bagaimanapun, jurucakap tersebut berkata, mereka terperanjat apabila diberitahu oleh Elegant Edvisory yang syarikat itu belum menjelaskan bayaran upah mereka, seperti yang dijanjikan, kerana syarikat berkenaan belum menerima bayaran dari pihak BN.

“Kami diberitahu yang masalah yang sama turut dihadapi oleh para pembekal barangan berkenaan.

“Bagaimana pihak BN enggan menjelaskan bayarannya kerana mereka yang menerima semua bekalan tersebut...Malah, sebahagian besar poster ataupun banting yang dipasang sewaktu pilihanraya tersebut adalah yang kami bekalkan. Dan kami ada bukti mereka mengambilnya,” katanya.

Kerana terdesak oleh masalah kewangan, katanya, mereka telah menulis surat rayuan kepada beberapa pemimpin tertinggi BN dan Umno, termasuk kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi (foto surat) yang turut disertaikan dokumen-dokumen yang berkaitan dengannya.

Katanya, surat tersebut dihantar melalui setiausaha Perdana Menteri yang telah berjanji kepada mereka untuk menyerahkan surat terebut kepada Abdullah dan akan berusaha untuk membantu mereka.

Surat rayuan pada Pak Lah

Bagaimanapun, katanya, pihaknya amat kecewa sekali kerana tiada apa yang berlaku selepas itu, termasuk janji-janji untuk menemukan mereka dengan beberapa pemimpin tinggi Umno untuk membincangkan perkara tersebut.

“Takkanlah pucuk pimpinan Umno, termasuk Datuk Seri Abdullah sendiri, tidak boleh buat apa-apa untuk membantu supaya bayaran tersebut dibuat kepada syarikat terbabit, kerana BN dan Umnolah yang menggunakan poster, banting, malah air minuman sewaktu pilihanraya umum lalu.

“Selagi BN tidak menjelaskan bayaran bagi barangan pilihanraya tersebut, maka kami tidak akan dapat apa-apa bayaran upah. Pak Lah, kesihanlah pada kami...kami ada anak, ada keluarga untuk ditanggung,” katanya.

Menurutnya, kakitangan penyelaras terbabit adalah terdiri daripada pesara tentera dan polis di mana umur mereka agak lanjut untuk mendapatkan pekerjaan di tempat lain.

“Kami menerima tawaran kerja di Elegant Advisory kerana dijanjikan bayaran upah yang lumayan dan dirasakan mencukupi untuk menampung sisa-sisa hidup kami dan keluarga...,” katanya.

Beliau juga berkata, ada di kalangan kakitangan terbabit berdepan dengan masalah keluarga, sehingga bercerai-berai, walaupun pada umur yang sudah lanjut, kerana masalah hutang rumah dan kereta yang tidak dapat dilangsaikan kerana masih menunggu upah bayaran tersebut.

“Empat pekerja terkorban kerana terbabit dalam kemalangan jalanraya sewaktu pulang dari kampung mereka untuk kembali bertugas di Kuala Lumpur. Jika BN membuat bayaran, maka kami juga akan mendapat bayaran, dan ianya dapat meringan beban hidup keluarga yang mereka tinggalkan.

“Malah, kira-kira 18 kakitangan terbabit telah bercerai-berai, juga kerana masalah yang sama. Saya sendiripun kini berdepan dengan masalah hutang rumah dan kereta, kerana tiada wang untuk menjelaskan. Keluarga kami menderita sekarang...jadi tolonglah kami Pak Lah...

“Kami juga berharap agar ada perwakilan yang bersimpati dengan nasib kami dan membangkitkan perkara ini sewaktu perhimpunan agung Umno mulai Rabu ini.

“Mereka patut membantu kami kerana kami juga ahli-ahli Umno dan BN yang didokong oleh Umno menang besar dalam pilihanraya umum lalu...,” katanya.

Ditanya, apakah langkah selanjutnya jika rayuan mereka kepada pucuk pimpinan Umno dan BN tidak membuahkan sebarang hasil, beliau berkata: “Kami mungkin terpaksa menggunakan dokumen dan bukti-bukti yang kami simpan, untuk menuntut hak kami...”
HANIF OMAR KAGUM DENGAN PAS


Roslan SMS menulis ..............

Bekas Ketua Polis Negara, Tun Hanif Omar, kini memiliki ruangan mingguannya dalam akhbar THE SUNDAY STAR. Ruangannya diberi nama Point of View.

Pada ruangannya minggu ini beliau mengulas kejadian pengeboman di Kotaraya London dengan tajuk:

Way to win war against terror

Apa yang menarik perhatian dalam tulisan Hanif itu adalah sikap terkejutnya apabila mendapat tahu bahawa PAS sebagaimana kumpulan dan pimpinan Islam seluruh dunia turut mengutuk serangan keganasan di Kotaraya London itu yang telah mengorbankan lebih 50 nyawa yang tidak bersalah.Mengapa beliau terkejut? Menurut Hanif:

As a Muslim who spent over 30 years fighting terror, I felt particularly gratified by PASs unequivocal condemnation of terror because some PAS members had previously preached intolerance.

Sebagai seorang Islam yang pernah terlibat lebih 30 tahun dalam menentang keganasan, saya berasa begitu terharu dengan sikap bersungguh PAS menentang keganasan kerana sebahagian ahli PAS pernah menyeru kearah demikian.

Dan Haniff terus mendakwa:

Some were involved prominently in Memali and Sauk. PASs position certainly augurs well for our country.

Terdapat (dikalangan ahli PAS) yang terlibat secara terang-terangan dalam peristiwa Memali dan di Sauk (Al Maunah). Sikap PAS kini menjanjikan sesuatu yang baik buat Negara.

Saya kesal dengan kenyataan Hanif yang cuba membabitkan PAS kononnya sebelum ini pernah terlibat dengan keganasan. Hanif sebenarnya terkejut kerana beliau pada hakikatnya telah jauh ketinggalan dari arus politik perdana khususnya yang melibatkan PAS.

(Semasa kejadian September 11 dahulu Presiden PAS ketika itu Almarhum Ustaz Fadzil Nor antara pemimpin Islam terawal yang mengutuk keganasan itu.)

Hanif tidak boleh membabitkan tindakan satu dua orang ahli dengan PAS secara keseluruhan. Sekiranya tindak-tanduk ahli itu tidak mencerminkan pendirian parti maka tidaklah adil mengaitkan tingkah-laku seseorang itu dengan partinya.

Kes Memali tidak melibatkan rakyat yang mengganas seperti di Kotraraya London, di Memali Polislah yang mencetuskan ketegangan sehingga akhirnya berlaku berbalas-balas tembak sehingga mengorbankan penduduk kampung dan anggota Polis sendiri.

Manakala di Sauk tidak pernah pun kita mendengar mana-mana pihak mengaitkannya dengan PAS kecualilah Hanif sendiri pada hari ini.

Kalau hujah semborono ini boleh diguna pakai, maka Umno juga parti pengganas. Hanif sendiri lebih arif kerana ketika kejadian berdarah 13 Mei 1969 Hanif adalah Ketua Pegawai Turus (Polis) Majlis Gerakan Negara dan beliau melihat sendiri betapa ramai pemimpin dan ahli-ahli Umno terlibat dalam peristiwa malang tersebut. Namun tak pula Hanif berani mengatakan yang Umno juga pernah terlibat dengan keganasan.

Tak perlulah Hanif mengaitkan perasaan terkejutnya itu dengan hakikat bahawa dia seorang Islam. Jika demikian Hanif sepatutnya perlu lebih sedar bahawa masyarakat Islam di Malaysia sendiri turut terperanjat dan kesal melihatkan beliau sebagai seorang tokoh kepolisian yang cemerlang tiba-tiba bersetuju melibatkan diri dalam indsutri perjudian setelah bersara. Judi itu haram disisi Islam, namun Hanif sebagai seorang Islam sanggup menerima perolehan dari hasil haram yang pasti menjadi darah daging beliau dan kaum keluarganya.

Terima kasihlah kerana kagum dengan sikap PAS pada hari ini, Hanif perlulah lebih mendekatkan dirinya dengan PAS supaya kenal lebih rapat lagi dengan parti Islam ini kerana rasa saya sejak meninggalkan Bukit Aman dan menceburkan diri pula dalam industri yang diharamkan oleh Allah swt itu, Hanif telah jauh hanyut dengan kemewahan dan mungkin telah tidak tajam lagi bacaan politiknya.


HARAKAH MELEBARKAN SAYAPNYA KE MELAKA


Melaka 18 Julai 2005 : Akhbar Harakah sebuah akhbar alternatif kepada akhbar arus perdana melebarkan sayapnya ke negeri Melaka, apabila akhbar itu mempunyai wartawan sepenuh masa bagi negeri Melaka.

Perlantikan Tuan Haji Yassim Musa sebagai wartawan Harakah Cawangan Melaka membuka lembaran baru kepada Harakah kerana sebelum ini Harakah tidak mempunyai wartawan sepenuh masa. Sebelum ini berita-berita dari Melaka amat susah untuk disiarkan di dalam Harakah atau Harakahdaily.net kerana tiadanya wartawan sepenuhh masa.

Ketua Dewan Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil, Tuan Haji Salamat Aman menyifatkan perkembangan ini merupakan suatu era baru untuk negeri Melaka kerana ini akan memudahkan rakyat negeri ini untuk mendapat maklumat alternatif terkini yang akan disiarkan dalam Harakah. Beliau mengharapkan selepas ini lebih banyak berita-berita isu-isu yang berlaku di dalam negeri Melaka akan disiarkan oleh harakah.

Difahamkan Tuan Haji Yassim Musa akan memulakan tugasnya hari ini manakala pejabat tetap beliau akan dibuka sedikit masa lagi. Buat masa ini beliau boleh dihubungi melalui talian 013-303 8205.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59