Tuesday, 31 May 2005

PETISYEN GAHFAR BABA BERHUBUNG POLITIK WANG SIA-SIA


Melaka, 31 Mei (Hrkh) - DPP Kawasan Bukit Katil sependapat dengan Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Pahang, Ustaz Suhaimi Md Saad yang menyatakan bahawa tindakan bekas Timbalan Perdana Menteri, Tun Ghafar Baba dan 50 pemimpin Umno menyerahkan petisyen bagi memperbaiki sistem demokrasi dan politik wang dalam Umno hanyalah tindakan yang sia-sia kerana amalan tersebut sudah menjadi budaya dan darah daging Umno

Bagaimana UMNO hendak membenteras politik wang sedangkan ianya diamalkan bukan setakat ketua bahagian bahkan pimpinan tertinggi UMNO pun menggunakan politik wang samada dalam pemilihan UMNO atau Pilihanraya umum. Amalan politik wang telah menjadi budaya dalam sistem demokrasi pilihan raya dan sekali gus meresapi amalan dan budaya kerajaan.

Petisyen Ghafar ini sebenarnya tidak akan memberikan kesan apa-apa kepada UMNO, kerana Presiden UMNO ini secara tradisinya tidak akan melayan sebarang nasihat dan teguran sesiapa pun. Tidak samada teguran itu datangnya dari Ulama, Parti Politik, orang perseorangan atau dikalangan ahli UMNO sendiri. Ini kerana pimpinan UMNO ini merasakan mereka seolah-olah 'maksum' dan betul belaka.

Inilah malangnya kita yang berketuakan orang yang tidak dimakan nasihat.


KERJAAN ISLAM HADHARI KETINGGALAN 9 TAHUN


Bukit Katil 30 Mei : Pengumuman Perdana Menteri bahawa kakitangan kerajaan akan bekerja hanya 5 hari seminggu semalam merupakan suatu langkah yang baik yang sepatutnya telah lama diamalkan oleh kerajaan. Ini kerana waktu kerja separuh hari pada Sabtu sebenarnya adalah tidak produktif. Saranan supaya hari bekerja 5 hari ini telah lama dicadangkan oleh PAS.

Kerajaan PAS Kelantan telah mengamalkan waktu kerja lima hari ini iaitu bermula pada 1hb. Januari 1996 lagi. Ini bermakna kerajaan BN ini telah ketinggalan ke belakang selama 9 tahun. Nampaknya baru sekarang mereka sedar. Inilah Islam Hadhari UMNO. Kononnya hendak maju tapi cara berfikiran, cara bekerja dan cara bertindak masih kolot dan ketinggalan zaman.

Kita semua tahu pada hari sabtu, kebanyakan pekerja yang datang bekerja pun sudah tidak bersemangat dan produktiviti pun tidak effisien. Masuk kerja pukul 8.00 pagi, pukul 10.00 dah pergi minum sampai 10.30/10.45 pagi. Jadi lepas minum hanya ada 1-2 lebih sahaja lepas itu pun balik. Jadi mana produktivitinya.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59