Thursday, 26 May 2005

ANWAR IBRAHIM LAWAT MELAKA 31 Mei


Dato' Seri Anwar Ibrahim akan mengadakan lawatan ke Melaka pada 31 Mei 2005 ini. Antara program yang diaturkan ialah Program Hi-Tea di Dewan Sekolah Pay Fong pada jam 5.00 petang. Orangramai dijemput untuk menghadirinya. Kad berharga RM15.00 dijual untuk menghadiri jamuan ini.


KELUAR TV BARU NAK BERTINDAK


Baru-baru ini orang ramai di Melaka dikejutkan dengan tersiarnya berita seorang hamba Allah yang hendak menjual anaknya dalam kandungan kerana hendak membiayai seorang anaknya yang mengidap sakit jantung. Berita ini disiarkan oleh TV3 dalam siaran beritanya.

Maka bergegaslah Ali Rustam datang ke rumah Hamba Allah tu kat Semabok. Tersiarlah pulak berita yang kerajaan negeri akan membantu keluarga ini membiayai kos perubatan tersebut serta mereka akan dipindahkan kesebuah rumah sewa baru.

Apa yang menghairankan kita ialah dimanakah fungsi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK). Apakah JKKK tidak tahu penderitaan keluarga ini atau JKKK merasakan perkara ini perkara kecil. Keluarga ini tidak perlu dibantu. Atau mungkinkah JKKK memilih bulu untuk memberi bantuan. Kita selama ini memanglah sifat JKKK yang sentiasa mendiskriminasikan golongan tertentu seperti ahli parti pembangkang.Bila tersiar berita dalam TV barulah panas punggung nak bertindak.

Kita mengharapkan kerajaan negeri dan pejabat daerah dapat mendidik JKKK supaya dapat berfungsi dengan lebih baik dan profesional. Janganlah sampai orang nak parah pun mereka tidak tahu. Janganlah memilih bulu untuk memberikan pertolongan dan bantuan.


BERCAKAP BOHONG LAMA-LAMA JADI MENTERI


ROSLAN SMS menulis .............

Dalam masa tak sampai 48 jam satu berita yang dipetik dari seorang Timbalan Menteri boleh berubah-ubah dan akhirnya dari perkara yang serius dan besar menjadi kecil dan hilang nilai. Dari isu mengancam keselamatan Negara yang kritis dan sebesar gunung akhirnya bertukar menjadi kecil sekecil semut yang halus. Demikianlah al kisahnya polimik kumpulan militan baru yang dicetuskan oleh Noh Omar Timbalan Menteri Keselamatan Dalam Negeri.


Ikan duri, Noh dan Ikan Senohong

Dalam akhbar-akhbar tempatan Isnin lalu Noh dilaporkan sebagai berkata Negara diancam oleh sekumpulan militan yang sedang dipantau pihak keselamatan. Akta Keselamatan Dalam Negeri yang Suruhanjaya Di Raja berkenaan Polis cadangkan untuk disemak semula itu, kononnya mungkin digunakan untuk mematahkan ancaman kumpulan ini.

Gegak-gempita bunyinya. Tidakkah menghairankan sesuatu yang demikian besar ancamannya kepada Negara, tiba-tiba kerajaan memilih sekadar seorang Timbalan Menteri yang tidak pun duduk dalam kabinet untuk membuat kenyataan.

Dan seperti diduga belum pun sempat berita kontroversi itu menggelegak panas, Noh berpatah arah dan menyatakan beliau kononnya telah disalah petik. Kononnya yang beliau maksudkan bukannya kumpulan militant tetapi kumpulan ajaran sesat.

Dalam waktu yang sama Timbalan PM yang juga Menteri Pertahanan mengeluarkan sindiran bahawa dalam hal perisikan sepatutnya kita tidak banyak bercakap!

Hari ini kredibiliti Noh terus disagat apabila Menteri di JPM Dr Abdullah Mat Zain menyatakan:

Kegiatan kumpulan ajaran sesat dalam negara pada masa ini adalah terkawal dan tidak membimbangkan

Bermakna kumpulan militan pun tidak, ajaran sesat pun tidak, oleh itu mengapa begitu celupar mulut Noh mahu menakut-nakutkan Negara dan rakyat? Tidakkah ini kelak bakal menghantar mesej yang negatif kepada para pelabur dan dunia asing. Dalam waktu kita bersungguh mahu menerangkan kepada dunia bahawa Malaysia ini sebuah destinasi yang selamat, tiba-tiba kita ada seorang Timbalan Menteri yang berlagak lebih dari Pak Pandir.

Barangkali ancaman sebenar adalah meletakkan Noh sebagai seorang Timbalan Menteri. Benarlah apabila orang moden memperkenalkan bidalan baru:

Siakap senohong gelama ikan duri. Bercakap bohong lama-lama jadi menteri!


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59