Friday, 13 May 2005

MUKTAMAR DEWAN PEMUDA PAS NEGERI MELAKA BERLANGSUNG AHAD INI


Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka akan mengadakan muktamar DPPN pada Ahad ini 15 Mei 2005 bertempat di Pejabat Perhubungan PAS Melaka, Semabok.

Muktamar kali ini dijangka menarik kerana terdapat pemilihan jawatan-jawatan penting dalam DPPN Melaka. Adalah dijangkakan terdapat perubahan besar dalam kepimpinan DPPN kerana 2 jawatan penting sudah pasti diisi oleh oleh muka baru setelah kedua-dua penyandang jawatan sessi lalu mengundurkan diri. Kedua-dua jawatan itu ialah Ketua dan Naib Ketua. Sementara itu mengikut senarai pencalonan kawasan-kawasan terdapat lebih dari seorang yang dicalonkan untuk kesemua jawatan-jawatan penting DPPN. Ini bermakna jika dia penarikan diri calon-calon tersebut maka kemungkinan besar jawatan ini akan dipertandingkan.

Setakat ini dua orang calon untuk jawatan ketua adalah Ketua Pemuda Pemuda Jasin, Us. Kamaruddin Sedik dan Exco DPPN Sessi lalu, Sdr. Adly Zahari.

Manakala untuk jawatan timbalan ketua, nama-nama yang dicalonkan ialah Us. Ashrof Mukhlas, Us. Kamaruddin Sedik dan Sdr. Adly Zahari. Bagi jawatan Naib pula nama-nama yang dicalonkan ialah Sdr. Haron Mohamad, Sdr. Adly Zahari dan Us.Ashrof Mukhlas.

Semua DPP Kawasan diarahkan untuk menghantar 15 orang perwakilan bagi mewakili setiap DPP Kawasan.

Sementara kesemua Ketua DPP Kawasan sessi lalu dilantik semula untuk memegang jawatan masing-masing. Mereka ialah Hj. Salamat Aman (Bukit Katil), Us.Kamaruddin Sedik (Jasin), Sdr. Saufee Osman (Tangga Batu), Us. Imran Abdul Rahman (Masjid Tanah), Sdr. Azizan Nordin(Kota Melaka) dan Us. Ashrof Mukhlas (Alor Gajah).


PAS JASIN CALON HASSAN SHUKRI SEBAGAI TIMBALAN PRESIDEN


Melaka 13 Mei 2005 : Mesyuarat pertama PAS Kawasan Jasin telah mencalonkan Us. Hassan Shukri sebagai Timbalan Presiden manakala Hj Mohamad Sabu, Hj Mahfuz Omar dan Dr. Hassan Ali di calonkan sebagai Naib Presiden.

AJK yang dicalonkan adalah Us. Taib Azamudden, Dr. Syed Azman Syed Ahmad, Dato’ Tuan Ibrahim Tuan Man, Haji Mohamad Burok, Dr. Mariah Mahmud, Dr. Dzulkifli Ahmad, Us. Mujahid Yusof Rawa, Dr. Hatta Ramli, Us. Abdul Ghani Rahman dan lain-lain.

Sementara Jawatankuasa penuh PAS Kawasan Jasin sessi 2005/7 ialah YDP – Mejar (B) Jasme Tompang, TYDP – Hj Mohd Aris Omar, NYDP – Yuhaizad Abdullah, Setiausaha – Abdul Karim Kassim, Penolong Setiausaha – Hj. Hassan Aripin, Bendahari – Hj. Suhaime, Ketua Penerangan – Anuar Khamis, Ketua Pemuda – Us. Kamaruddin Sedik, Ketua Muslimat – Pn Shopiah Ahmad dan Ketua Urusan Ulama – Us. Nordin Ahmad.


DEWAN PEMUDA PUSAT MESTI BERSIAP SEDIA DENGAN PASUKAN PEGUAM UNTUK MEMBELA REMAJA YANG GAGAL MENGHADIRI PLKN


Melaka 13 Mei 2005 : Akhbar harian arus perdana hari ini melaporkan bahawa sekurang-kurangnya 10 lagi remaja dijangka didakwa di Mahkamah Majistret di seluruh negara tidak lama lagi kerana gagal menghadiri Program Latihan Khidmat Negara (PLKN).

Laporan itu juga menyebut bahawa Pejabat Peguam Negara sudah memberi ‘lampu hijau’ untuk mendakwa remaja terbabit mengikut Seksyen 18 (1) Akta Khidmat Negara 2003 yang membawa hukuman denda sehingga RM3,000 atau penjara enam bulan atau kedua-duanya.

Status remaja terbabit, sama ada daripada keluarga berada atau sebaliknya, tidak diketahui tetapi menurut sumber itu, undang-undang tidak membezakan golongan kaya dan miskin seperti ditegaskan Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail, kelmarin.

Sementara itu, Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN) berkata, pihaknya tidak akan melayan rayuan 4,269 remaja yang sudah disenarai untuk dikenakan tindakan kerana gagal melaporkan diri menyertai Siri Pertama program itu, tahun lalu.

Pegawai Perhubungan Medianya, Ku Ismail Ku Yahya, berkata senarai itu sudah diserahkan kepada polis dan nasib remaja terbabit akan ditentukan apabila dakwaan dibuat ke atas mereka tidak lama lagi.

Sehubungan dengan DPPN Melaka mencadangkan kepada Dewan Pemuda PAS Pusat bersiap sedia dengan pasukan guaman mereka untuk membela remaja-remaja yang akan di dakwa ini. Perkara ini amat penting untuk memberi keyakinan kepada masyarakat bahawa PAS sentiasa setia membela masyarakat yang teraniaya. Kita ingin memberi isyarat kepada kerajaan bahawa pendirian kita bahawa PLKN adalah suatu program yang membazirkan wang rakyat serta merugikan masa remaja yang menghadirinya sentiasa konsisten.

DPPN Melaka tidak mahu kes yang melibatkan Ahmad Hafizal berulang lagi di mana remaja ini telah dituduh di Mahkamah dan semasa perbicaraan beliau telah tidak diwakili oleh seorang peguam pun. Sedangkan sebelum ini DPP Pusat telah awal-awal lagi menyatakan kesediaan untuk membela mana-mana remaja yang di hadapkan ke mahkamah atas kesalahan gagal menghadiri program PLKN ini.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59