Wednesday, 11 May 2005

PANDANGAN, KRITIKAN DAN TEGURAN SANGAT DIALU-ALUKAN


Kepada Sahabat semua, jika kalian ada sebarang teguran, kritikan dan nasihat terhadap weblog ini sila kemukan kepada email : sofi@miosh.net


Sofi Wahab


REMAJA JADI MANGSA PLKN


Melaka 10 Mei : Semalam satu lagi kes yang menyayat hati berlaku didalam negara kita. Di mana seorang remaja yang bernama Mohd Afizan telah dijatuhkan hukuman penjara atau denda RM600 apabila beliau disabitkan dengan kesalahan gagal menghadiri Program Latihan Khidmat Negara (PLKN).

Ahmad Hafizal Ahmad Fauzi, 18, yang berasal dari Kampung Titi Serong, Jalan Kuala Perlis telah gagal untuk membayar denda tersebut. Oleh kerana kegagalan beliau membayar denda maka sudah pastilah beliau memilih untuk menerima hukuman penjara iaitu selama 14 hari.

Apa yang mengkagumkan kita ialah ramai dikalangan rakyat Malaysia yang menyatakan kesanggupan untuk membayar denda tersebut. Ini memberikan gambaran kepada kita bahawa sebahagian besar rakyat Malaysia tidak bersetuju dengan PLKN ini. Di tambah pula dengan hukuman yang dikenakan ke atas remaja yang gagal menghadirinya juga tidak munasabah.

Apa yang penting kepada PAS sekarang ialah terus mengadakan bantahan terhadap program yang jelas membazirkan duit rakyat dan masa remaja itu sendiri. Kempen-kempen kesedaran hendaklah terus diadakan oleh Pemuda PAS di segenap pelusuk negara supaya rakyat sedar ianya tidak memberikan sebarang faedah kepada remaja terbabit. Kita tidak berhasrat untuk menghasut rakyat supaya tidak mengikuti program tersebut tetapi kita ingin menyedarkan rakyat bahawa mereka telah tersilap langkah apabila tidak menyatakan bantahan kepada kerajaan ketika mula-mula program hendak diwartakan.

Sepatutnya rakyat bangun menyatakan bantahan mereka ketika kuasa berada di tangan mereka semasa mengundi pada pilihanraya lalu. Jadi kita tidak mahu rakyat sekali lagi terjebak dengan kesalahan serupa apabila setiap kali program yang dicadangkan oleh kerajaan tidak dipedulikan oleh rakyat terbanyak.

Dari awal-awal lagi PAS telah menyeru rakyat supaya membantah program ini kerana ianya jelas tidak mempunyai objektif yang kukuh dan pengisiannya juga tidak menjuruskan kepada pembentukan manusia yang berakhlak mulia.


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59