Monday, 9 May 2005

Kerajaan BN gagal tangani isu siswazah menganggur


Merujuk kepada berita sebuah akhbar arus perdana pada 7 Mei lalu yang menukilkan bahawa sekarang ini ada 80,000 siswazah yang menganggur jelas menunjukkan bahawa kerajaan sekarang gagal menangani masalah tersebut.

Dakwaan yang menyatakan bahawa peluang pekerjaan begitu banyak sekarang ni juga disangsikan. Kerajaan seringkali menyalahkan siswazah yang dikatakan terlalu memilih pekerjaan, kurang cekap berkomunikasi (dalam Bahasa Inggeris) dan juga tidak mempunyai kemahiran asas seperti IT dan sebagainya.

Kita juga merasa hairan bagaimana kerajaan gagal mengambil tindakan yang berkesan untuk menangani masalah ini. Langkah-langkah awal sebenarnya tidak diambil dengan drastik. Setelah jumlah mereka mencecah hampir 100,000 inipun kita masih tidak nampak perancangan yang menyakinkan dibentangkan oleh kerajaan. Tidak ada program khusus disediakan untuk siswazah menganggur ini.

Kerajaan sepatutnya tidak hanya bergantung sepenuhnya kepada peluang-peluang pekerjaan di sektor awam dan swasta sahaja. Siswazah ini hendaklah digalakkam menceburi bidang perniagaan dan usahawan.

Saya tertarik dengan sistem yang dijalankan oleh PUNB Perbadanan Usahawan Niaga Bumiputera) dibawah skim PROSPER yang memberikan dana kepada usahawan dan membimbing usahawan sehingga berjaya. Pada peringkat permulaan awal,perniagaan itu masih dipunyai oleh PROSPER, usahawan hanya bekerja dengan PROSPOER sebagai Pengurus Projek/Perniagaan tersebut. Sehinggalah sampai kesuatu tahap barulah PROSPER menyerahkan perniagaan kepada usahawan tersebut iaitu setelah ia boleh berdikari. Setelah itu barulah bayaran balik bermula.

Prinsip skim di atas boleh digunakan oleh kerajaan untuk membantu golongan siswazah ini.

Kita tidak mahu nanti sampai suatu tahap dimana golongan muda tidak mahu lagi belajar sebab belajar tinggi pun tidak ada kerja.

Kerajaan mestilah mengambil langkah-langkah berkesan dengan lebih sistematik dan dinamik.Sofi Wahab
Naib Ketua Pemuda PAS Negeri Melaka
Ketua Penerangan PAS Kawasan Bukit Katil
sofi@miosh.net


Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59