Tuesday, 13 December 2005

APA MUSLIHAT SHAFEI TIDAK PUASHATI SENARAI ANGGOTA JAWATANKUASA KAJI AUKU


MELAKA 13 DIS : Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Dr Shafie Salleh dilaporkan tidak berpuas hati dengan senarai nama individu yang dicadangkan dilantik menganggotai jawatankuasa khusus untuk meneliti semula peraturan yang terkandung dalam Akta Universiti dan Kolej Universiti (Auku). Laporan yang dibuat sebuah akhbar Internet tersebut menyatakan bahawa Shafei berkata yang beliau sudah menerima nama-nama yang dicadangkan tetapi beliau tidak bersetuju dengan nama yang tersebut. Sebaliknya beliau meminta pegawainya mencari nama-nama lain untuk dicadangkan bagi menganggotai jawatankuasa tersebut.

Katanya, jawatankuasa itu akan dianggotai sekurang-kurangnya 12 orang yang mewakili pelbagai pertubuhan bukan kerajaan (NGO), institusi pengajian tinggi (IPT) swasta yang ternama, institusi pengajian tinggi awam dan juga peguam.

Beliau diminta mengulas lanjut jawapannya di sidang Dewan Negara sebelum itu, yang antara lain menyatakan jawatankuasa itu akan mengkaji terlebih dahulu sebelum pindaan Auku dilakukan. Shafie berkata, larangan melibatkan diri dengan perhimpunan haram atau demonstrasi jalanan adalah antara isu utama yang kerap dibangkitkan oleh pelajar universiti, yang membawa kepada cadangan supaya Auku dikaji semula.

Kita menjangkakan bahawa Shafei pasti tidak akan bersetuju dengan jawatankuasa yang dicadangkan jika beliau ketahui nama-nama tersebut akan mendatangkan masalah kepadanya. Sebagai contoh mungkin mereka itu adalah individu-individu mempunyai pendirian yang berbeza dengan kerajaan dan mereka juga tidak boleh 'dicucuk hidung'. Mungkin itulah alasannya mengapa Shafei tidak merestui cadangan tersebut.

Shafei sebelum ini dikecam hebat oleh mahasiswa, NGO dan parti-parti pembangkang kerana kegagalannya bertanggungjawab terhadap permasalahan pencabulan undang-undang dalam Pilihanraya Kampus sejak dua sessi lalu. Sehingga kini Shafei masih gagal menangani isu tersebut walaupun diasak hebat dari segenap penjuru termasuk Dato' Seri Nazri Aziz Pengerusi Kaukus Parlimen.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59