Tuesday, 8 November 2005

KERAJAAN AKUI 60,000 GRADUAN MENGANGGUR. TIADA TINDAKAN BERKESAN DI AMBIL UNTUK ATASI MASALAH INI


Melaka 8 Okt : Kajian yang dijalankan oleh kerajaan menunjukkan bahawa hampir 60,000 graduan menganggur. Jumlah sebenar mereka ialah 59,250 orang.

Kerajaan mendakwa bahawa mereka ini tidak mendapat pekerjaan disebabkan oleh kurang kemahiran berbahasa Inggeris serta lemah berkomunikasi.

Penyelidikan yang dijalankan oleh Unit Perancang Ekonomi pada bulan September menyatakan bahawa para penganggur ini sebahagian besarnya adalah wanita melayu dan berasal dari keluarga berpendapatan rendah.

Kebanyakan mereka ini adalah graduan dalam bidang Pengajian Perniagaan dan Teknologi Maklumat, di mana 81 peratus mereka adalah graduan Universiti awam di mana bahasa pengantarnya adalah bahasa melayu.

Kebanyakan mereka menganggur lebih dari setahun demikian kenyataan Menteri Sumber Manusia Dr Fong Chan Onn ketika ditanya oleh wartawan sebuah akhbar baru-baru ini.

Sebahagian dari mereka mempunyai pekerjaan yang tidak sepadan dengan kelayakan mereka, tambah beliau.

Dewan Pemuda PAS Kawasan Bukit Katil melihat bahawa kadar pengangguran yang tinggi dikalangan graduan ini menggambarkan bahawa kerajaan yang memerintah sekarang gagal menyediakan pekerjaan yang setimpal dengan mereka. Kegagalan kerajaan menjana ekonomi dengan lebih pesat menyebabkan tidak banyak pekerjaan baru dapat diujudkan.

Keadaan ini bertambah parah apabila setiap tahun bilangan graduan semakin bertambah kerana banyak Intitusi Pengajian Tinggi Awam dan Swasta yang diujudkan termasuk program-program berkembar dengan univerisiti luar negara. Pengambilan pelajar-pelajar untuk melanjutkan pelajaran di IPTA dan IPTS juga semakin meningkat.

Alasan mahasiswa tidak tahu berkomunikasi dalam Bahasa Inggeris bukanlah alasan yang kukuh kerana mahasiwa diera 80-an dan 90-an juga tidak mempunyai kemahiran Bahasa Inggeris. Tetapi mereka mendapat pekerjaan juga kerana pada masa tersebut bilangan graduan dan peluang pekerjaan adalah seimbang.

Sepatutnya kerajaan sedar bahawa mereka mestilah membuat perancangan rapi untuk menyediakan peluang pekerjaan yang banyak untuk menampung lambakan graduan ini. Kerajaan mestilah berusaha dengan lebih gigih untuk menarik pelabur-pelabur luar.

DPPK Bukit Katil juga merasa hairan mengapa kerajaan sentiasa menuding jari kepada pelajar semata-mata atas kelemahan mereka berkomunikasi. Tidakkah kerajaan sedar bahawa kelemahan graduan dalam Bahasa Inggeris menunjukkan IPTA gagal melatih pelajar-pelajar ini untuk berkomunikasi dengan dalam bahasa tersebut. Sudah sampai masanya kurikulum Bahasa Inggeris di IPTA dirombak dan dikaji semula.

Oleh itu DPP Kawasan mendesak kementerian yang terlibat dengan masalah pengangguran ini duduk semeja dan mengambil langkah drastik untuk mengatasi masalah ini kerana kita khuatir masalah ini akan bertambah parah dari tahun ke tahun.


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59