Tuesday, 13 September 2005

AKHBAR THE STAR MESTI MINTA MAAF - KETUA PENERANGAN PAS KAWASAN


Bukit Katil 13 Sept : Ketua Penerangan PAS Kawasan Bukit Katil, Sofi Wahab menggesa akhbar The Star supaya meminta maaf kepada umat Islam seluruh Malaysia atas laporan akhbar tersebut yang disifatkan oleh beliau sebagai 'mempersendakan' Islam.

Sofi membuat kenyataan tersebut ketika mengulas tulisan Roslan SMS di dalam weblognya n32.blogspot.com yang bertajuk 'Misi merendah-rendahkan Islam'. Dalam tulisannya Roslan menulis bahawa akhbar The Star seolah-olah mempunyai niat untuk merendah-rendah agama Islam apabila laporannya menyebut bahawa pertunjukan fesyen pakaian wanita yang akan dianjurkan oleh kerajaan Kelantan hanya untuk kaum wanita sahaja. Para suami tidak dibenarkan.

Sofi dalam kenyataannya menggesa akhbar The Star supaya berhati-hati dalam menyiarkan berita kerana ianya boleh menyentuh sensiviti orang Islam. Pengarang The Star mesti sedar bahawa orang lelaki diharamkan melihat aurat orang perempuan yang bukan muhrim. Dalam pertunjukkan seperti itu sudah pasti ada aksi-aksi yang menunjukkan aurat perempuan dan mungkin ada pertunjukkan yang menampakkan susuk tubuh perempuan walaupun mungkin ianya ditutup. Pakaian yang menampakkan susuk tubuh perempuan (pakaian ketat) juga diharamkan oleh Islam, tegas Sofi. Tidak timbul soal kerajaan PAS yang mengharamkannya kerana sebenarnya Islamlah yang menetapkan hukumnya sedemikian. Tidak kira apa sesiapa pun, orang Islam mesti mematuhinya.

Akhbar The Star mesti meminta maaf secara terbuka di dalam akhbar mereka. Insya Allah jika The Star tidak mahu meminta maaf mungkin akan ada insan yang akan menyaman mereka. Jelas Sofi lagi yang juga merupakan AJK Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka.

Dibawah ini disiarkan tulisan Roslan SMS dalam weblognya........

Ketika berita seekor ular tedung berlingkar disebuah patung berhala Hindu di kuil Puchong baru-baru ini, akhbar THE STAR melaporkan satu muka darihal kejadian yang kononnya ajaib itu. Dipaparkan betapa orang-ramai berpusu-pusu mahu melihat sendiri kejadian aneh itu serta membawa persembahan merupakan telur dan susu untuk dihadiahkan kepada kuil itu bagi mendapat rezeki dan nasib yang baik.

Kini ular ajaib itu telah pun lenyap menghilangkan diri. Apa yang cuba saya ketengahkan di sini bahawa akhbar berkenaan sedikit pun tidak memberi ulasan negatif mengenai kejadian tersebut. Contohnya menyebut bahawa perkara itu adalah berkebetulan dan bahawa mengandaikan ianya sebagai punca rezeki dan nasib baik adalah karut dan tahyul di zaman moden ini. Dan kita umat Islam pun kerana tidak mahu menyentuh sensitiviti masyarakat berbilang agama dan kepercayaan juga tidak membuat sebarang ulasan terbuka.

Akan tetapi cuba kita lihat tajuk kecil mukadepan akhbar yang sama hari ini. Tajuknya:

Fashion show only for women


NOR & SARIMAH DIJANGKA AMBIL BAHAGIAN

Apakah persepsi pertama pembaca akhbar berkenaan apabila membaca tajuk ini? Sudah pastilah mereka akan menganggap bahawa penganjur kuno atau ketinggalan zaman yang manakah yang menganjurkan majlis sedemikian rupa. Lalu bermain-mainlah di kepala mereka akan gambaran yang hodoh dan menakutkan yang barat pernah berikan terhadap kerajaan Taliban, suasana di sebahagian negara Timur Tengah dan lain-lain.

Perlu diingat masyarakat pembaca akhbar itu sebilangan besar adalah mereka yang berpendidikan Inggeris dan kebanyakkannya adalah masyarakat bukan Melayu/Islam.

Orang biasa melihat dan mendengar pertunjukkan fesyen terbuka kepada semua masyarakat. Ini sudah menjadi lumrah hari ini. Jadi apabila ada pertunjukkan fesyen yang hanya terbuka untuk tontonan wanita sahaja, ini luarbiasa, ini ekstrim, ini menyekat hak kebebasan.

Kerana itulah saya menganggap paparan muka depan akhbar berkenaan sebagai sebahagian dari misi untuk merendah-rendahkan Islam pada pandangan ramai.

Laporannya:

You can have your fashion show but no husbands please, thats the order from the PAS government of Kelantan to the womenfolk.

Anda boleh menganjurkan pertunjukkan fesyen tetapi tiada suami yang dibenarkan (hadir), itulah arahan dari kerajaan PAS Kelantan kepada maysrakat wanita (di sana).

Ini bukan soal PAS atau apa sahaja fahaman politik, ini soal hukum agama, sama sahaja kena pada setiap individu Muslim. Walaupun ianya barangkali datang dari kerajaan PAS Kelantan, tetapi ianya bersandarkan hukum syariat.

Lantaran itu jika demi mematuhi peraturan dan hukum agama kami maka apa sahaja yang kami syaratkan adalah hak kami. Jangan sesiapa mencabar apa lagi menggunakannya sebagai bahan senda gurau atau main-mainan. Sebagaimana kami menghormati kepercayaan pihak lain maka demikianlah juga sepatutnya bagi yang bukan Islam terhadap kami.arkan suatu berita tentang Kelantan

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

1 Comment:

Lbd said...

...inilah hasil anak didik puak puak pemimpin UMNO terdahulu hingga sekarang yang kininya dengan ISLAM HAD HARI KUNONNYA... sedangkan yang ISLAM pun tidak menerima dan menghayati ISLAM sebenar inikan orang yang dikalangan bukan ISLAM ( The STAR )yang tidak dipaparkan CARA ISLAM sebenar....
Wallahua'lam

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59