Wednesday, 4 May 2005

Siapa Ketua Pemuda Melaka yang baru?


Dewan Pemuda PAS Melaka bakal mempunyai ketua yang baru berikutan keputusan keputusan Azreen untuk melepaskan jawatan beliau sekarang. Pencalonan Dewan-dewan pemuda PAS Kawasan-kawasan telah dibuat. Diberitakan ada 2 orang telah dicalonkan untuk jawatan ini.

Nampaknya DPPN Melaka seperti juga DPPN Johor bakal memasuki era kepimpinan baru selepas hampir 2 penggal dipegang oleh Azreen. DPPN Johor dalam muktamar mereka minggu lalu telah menyaksikan ketua mereka sekarang Sdr. Mazlan Aliman telah melepaskan amanah kepimpinan kepada Sdr. Khairul Faizi selepas beliau memegangnya beberapa penggal. Mazlan khabarnya akan menumpukan perhatiannya kepada pemuda pusat dimana Insya Allah beliau akan bertanding jawatan Naib Ketua selepas jawatan ini dikosongkan oleh Ust. Misbahul Munir Masduki yang telah 'expired'. Azreen juga menyatakan bahawa beliau mahu menumpukan sepenuh perhatian beliau kepada gerakerja PASTI pusat yang semakin mencabar sekarang.

Persoalannya siapakah ketua DPPN Melaka yang akan mengepalai gerak kerja pemuda negeri untuk menghadapi PRU 12 nanti. Khabarnya Us.Kamal (Kamaruddin Sidek) adalah calon yang popular sekarang ini. Beliau telah diamanahkan sebagai Ketua Penerangan DPPN Melaka sessi lalu. Beliau juga telah bertanding dalam PRU-11 lalu iaitu kerusi DUN Serkam. Selain itu beliau juga merupakan Ketua DPPK Jasin dan Mudir Madrasah Ar-Rahmah Solok Gaung.

Seorang lagi calon yang disebut-sebut layak untuk memegang amanah besar ini ialah Sdr. Adly Zahari, seorang anak jati Durian Tunggal yang pernah bertugas sepenuh masa dengan PAS Melaka dihujung-hujung tahun 90-an dulu. Beliau merupakan AJK DPPN Melaka sessi lalu. Selain itu beliau baru sahaja diamanahkan sebagai Ketua Penerangan PAS Kawasan Alor Gajah selepas mesyuarat agung PAS Kawasan itu baru-baru ini. Adly juga baru sahaja meletakkan jawatan beliau sebagai Jurutera MISC kerana ingin menumpukan perhatian kepada perniagaan beliau. Semasa menuntut di UTM dulu beliau diamanahkan sebagai Presiden PMUTM dan PMIUTM.

Nampaknya kedua-dua mereka ini memang layak untuk mengepalai kepimpinan DPPN Melaka ini. Apa yang jelas DPPN Melaka sekarang ini telah bebas dari segala macam krisis yang pernah melanda dulu. Rata-rata AJK DPPN Melaka sekarang bersikap terbuka dan matang.

Satu lagi kekosongan jawatan dalam DPPN Melaka sessi baru ini ialah jawatan Naib Ketua yang sekarang ini disandang oleh Sdr Sofi Wahab. Beliau telahpun secara rasmi menolak pencalonan untuk jawatan Naib Ketua.

Maka terpulanglah kepada para perwakilan untuk memilih ketua mereka. Segalanya terjawab pada 15 Mei ini.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59