Tuesday, 24 May 2005

ISLAM HADHARI PINGGIRKAN AKIDAH, SYARIAH DAN AKHLAQ


Melaka 24 Mei : Islam Hadhari yang dilaung-luangkan oleh UMNO tetah meminggirkan akidaq, syariah dan akhlaq. Demikian ditegaskan oleh Tuan Guru Dato ' Seri Abdul Hadi Awang ketika menyampaikan ucapan dalam forum perdana anjuran Badan Perhubungan PAS Negeri di perkarangan Markaz PAS Kawasan Bukit Katil Ahad lalu.

Sekarang ini akidah umat Islam semakin hari semakin longgar disebabkan kerajaan Islam Hadhari tidak menanganinya dengan bersungguh-sungguh. Sekarang ini jumlah orang melayu yang ingin menukar nama di Pejabat Pendaftaran cukup tinggi. Begitu juga berkenaan syariah, undang-undang Islam seperti hudud, qisas dan sebagainya tetap dipinggirkan walaupun Islam Hadhari telah diperkenalkan lebih setahun lalu. Tegas Tuan Guru. Begitu juga akhlaq, kita melihat akhlaq muda-mudi semakin hari semakin teruk. Program-program merosakkan akhlaq semakin banyak dianjurkan oleh pihak-pihak tertentu bahkan ianya mendapat sokongan kuat dari kerajaan Islam Hadhari.

Sementara itu Dr.Hassan Ali yang menjadi panel kedua pada malam itu juga sependapat dengan Tuan Guru. Beliau yang juga Pesuruhjaya PAS Selangor berpendapat bahawa jika sekiranya kerajaan Islam Hadhari ini tidak ditumbangkan dalam pilihanraya akan datang maka sudah pastilah ajaran Islam ini akan makin lama makin ditinggalkan sebagaimana yang berlaku di Bosnia, Albania, Turki dan lain-lain.

Turut menjadi panel pada malam itu ialah Hj. Husam Musa, AJK PAS Pusat. Beliau kurang sihat pada malam tadi hanya sempat menyampaikan ucapannya selama 15 minit sebelum meninggalkan majlis untuk mendapat rawatan.

Majlis Forum malam tadi telah mendapat sambutan di luar dugaan di mana orang ramai yang hadir melimpah sampai keluar di mana di anggarkan seramai 2,000 orang hadir. Ini telah mengingatkan kita tentang situasi yang berlaku sebelum pilihanraya 1999 di mana sambutan orang ramai terhadap program PAS dan BA amat menggalakkan.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59